Nema uvođenja obaveznog vojnog roka 2020. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema uvođenja obaveznog vojnog roka 2020. godine

Ministarstvo odbrane demantovalo je danas pisanje pojedinih medija da će Srbija najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka.

Uvođenje vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini, kažu u Ministarstvu odbrane.

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, major Milan Gujanica rekao je za Tanjug da je vraćanje vojnog roka politička i ekonomska odluka.

"Ona ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička", kaže Gujanica.

Ponovo obavezni vojni rok?

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, piše danas Srpski telegraf i dodaje da se o tome već godinu dana razgovara.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

"Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici", rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Srbija će najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

"Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta", rekao je Radić.

Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

"Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vraća se obavezno služenje vojnog roka

Izvor: Luftika.rs, 16.Jul.2019

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, piše Tanjug, a prenosi b92.. Ta agencija, prenoseći pisanje štampe, navodi da se o tome razgovara već godinu dana.. Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.