Slučaj Aleksić: AŽC traži status posebno oseteljivih svedoka za oštećene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:19

Slučaj Aleksić: AŽC traži status posebno oseteljivih svedoka za oštećene

Autonomni ženski centar apelovao je danas na Više javno tužilaštvo u Beogradu da po službenoj dužnosti dodeli status posebno osetljivih svedoka oštećenim devojkama koje su prijavile osumnjičenog vlasnika škole glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje i polno uznemiravanje.

Takođe apelujulu da se oštećenima koje nemaju mogućnosti da angažuju advokata u ovom postupku, postavi punomoćnik po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Status posebno osetljivog svedoka može se dodeliti svedoku koji je, s obzirom na uzrast, životno iskustvo, način života, pol, zdravstveno stanje, prirodu, način ili posledice izvršenog krivičnog dela, odnosno drugih okolnosti slučaja, posebno osetljiv.

Dodeljivanje ovog statusa državu, odnosno organ koji vodi postupak, ne košta ništa, a žrtvama znači mnogo, jer im omogućuje da budu ispitane uz pomoć psihologa, socijalnog radnika ili drugog stručnog lica, odnosno upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, u posebnoj prostoriji, podseća Autonomni ženski centar u saopštenju.

Smatra da sve oštećene u ovom slučaju, bez obzira na to da li su poznate ličnosti ili nisu, imaju pravo na ostvarivanje minumuma zaštite od sekundarne viktimizacije i retraumatizacije.

"Ne postoji strašniji momenat za žrtve, a posebno one koje su preživele seksualno nasilje, od momenta kada pred osobom koja ih je zlostavljala treba da ispricaju svaki detalj onoga što su preživele i da istovremeno podnose podsmehe i omalovažavanje od strane osumnjičenog", upozorava ova nevladina organizacija.

Istraga u Višem javnom tužilaštvu Beogradu protiv Aleksića vodi se po krivicncoj prijavi zbog ukupno 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam dela polno uznemiravanje prema šest devojaka.

Prošle sedmice su u tužilaštvu su ispitane tri glumice, Milena Radulović, Iva Ilinčić i još jedna koja je želela da ostane anonimna.

Preostale devojke trebalo bi da iskaz daju u toku ove sedmice.

Viši sud u Beogradu je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68) osumnjičenom za ukupno 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam dela polno uznemiravanje.

Odlukom sudije za prethodni postupak pritvor njemu je određen pritvor da ne bi uticao na svedoke i oštećene, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Na saslušanju u tužilaštvu Aleksić je negirao da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, u periodu od 2008. do 2020. godine.

Od njih šest jedna je bila maloletna, a prema ostalim ostecenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloletne i nakon punoletstva, saopštilo je tada tužilaštvo.

Lavinu prijava protiv Aleksića pokrenula je glumica Milena Radulović koja je prva progovorila o njegovom zlostavljanju, a kasnije su joj se pridružile i druge devojke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.