Selaković: Jačanje institucija, pa istraga o poreklu imovine

Izvor: Politika, 27.Jul.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Jačanje institucija, pa istraga o poreklu imovine

BEOGRAD - Srbiji je potreban dobar Zakon o poreklu imovine koji mora da ima sve neophodne uslove za efikasnu i potpunu primenu, a Ministarstvo pravde staviće svoje resurse na raspologanje za izradu takvog zakona, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je rekao da se upravo sprovođenjem Strategije istraga finansijskog kriminala, kojim se reformiše rad javnog tužilaštva, stvaraju osnovni preduslovi za donošenje takvog zakona. Međutim, navodi, uporedo sa tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neophodno je jačati Poresku upravu, Upravu carine, Upravu za sprečavanje pranja novca, jer su upravo to ključni organi za pronalaženje činjenica i podataka, kako za krivični postupak, tako i za utvrđivanje porekla imovine.

„Ovakvim pristupom, otvara se mogućnost razmatranja i uvođenja građanskog oduzimanja imovine čije poreklo vlasnik ne može da dokaže”, rekao je Selaković i dodao da Ministarstvo pravde čvrsto podržava ideju premijera Aleksandra Vučića za donošenje Zakona o poreklu imovine.

Premijer Vučić nedavno je najavio da će do kraja septembra u Skupštinu biti predat predlog Zakona o poreklu imovine, a nacrt bi trebalo da bude gotov već u prvoj polovini tog meseca.

Vučić je rekao da svi moraju da budu pravilno oporezovani u skladu sa onom što imaju i da će bogataši morati da objasne odakle im imetak, ukoliko njihova prijavljena primanja za oporezivanje nisu u skladu sa imovinom.

„Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea, ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa će te morati da objasnite kako ste to stekli”, kazao je Vučić.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.