Saslušanje pripadnika OVK u Veću za ratne zločine Okružnog suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušanje pripadnika OVK u Veću za ratne zločine Okružnog suda

BEOGRAD - Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu počeo je saslušanje devetorice pripadnika OVK, osumnjičenih za zločine u Gnjilanu 1999. godine, potvrdila je za B92 portparolka tog suda Ivana Ramić.

Ona je rekla da će posle njihovog saslušanja, istražni sudija odlučiti o zahtevu za sprovođenje istrage i određivanju pritvora.

Prethodno je Tužilaštvo za ratne zločine podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 17 bivših pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << OVK, uključujući i pomenutih devetoricu.

Portparol tužilaštva za ratne zločine, Bruno Vekarić je objasnio da je policijsko saslušanje uhapšenih, završeno rano jutros.

Vekarić je rekao da će jedan od uhapšenih biti procesuiran na lokalnom nivou, dok su sedmorica u bekstvu i nisu dostupni državnim organima.

U zahtevu za sprovođenje istrage, Tužilaštvo je tražilo da se osumnjičenima odredi pritvor, rekao je Vekarić.

Vekarić je rekao da su jutros do pet sati u policiji saslušavani devet osumnjičenih i da su šestorica dali iskaz u policiji, dok su se trojica branili ćutanjem.

Saslušanjem osmnjičenih u policiji prisustvovao je zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović, a saslušanje su pratili i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa svojim zamenicima.

Uhapšeni pripadnici OVK sumnjiče se da su, od juna do oktobra 1999. godine, počinili ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na području Gnjilana na Kosovu.

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, uhapšeni pripadnici OVK se sumnjiče za kidnapovanje 159 civila srpske nacionalnosti i ubistvo najmanje 51 osobe.

Osumnjičeni su, kršeći odredbe međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, osim ubistava, na izuzetno svirep način izvršili veći broj krivičnih dela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.