Protiv Elezove grupe pokrenuta istraga i određen pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv Elezove grupe pokrenuta istraga i određen pritvor

BEOGRAD - Šestočlanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Darkom Elezom danas je, posle saslušanja kod istražnog sudije, određen pritvor do mesec dana, izjavila je Tanjugu portparol Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić.

Protiv Eleza i još petorice članove njegove kriminalne grupe pokrenuta je istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela, dodala je Kovačević- Tomić.

Jedan od Elezovih branilaca, Duško Tomić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je Tanjugu da se njegov branjenik tokom saslušanja kod istražnog sudije branio ćutanjem.

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu tokom saslušanja bili su i Elezova supruga i otac.

Pored Eleza, istraga i pritvor određeni su i protiv Vladimira Pandurevića, Vasa Ljubibratića, Aleksandra Lučića, Branka Đurića i Slobodana Pjevca.

Elez se sumnjiči da je u toku 2009 godine, na teritoriji Srbije, odnosno Beograda, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Pandurević, Ljubibratić, Lučić, Đurić i Pjevac, kao i više lica za koje se postupak vodi pred nadležnim pravosudnim organima BiH.

Ta grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, kao što su neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga, iznude.

Pored toga, Elezu se na teret stavlja i podstrekavanje na ubistvo jedne osobe, čiji identitet tužilaštvo nije saopštilo.

Delatnost Elezove kriminalne grupe sastojala se u kupovini - nabavljanju opojne droge, prevoženju do teritorije BiH, gde su, po nalogu Eleza, prijem droge vršili i drugi pripadnici ove kriminalne grupe, a potom je droga putem mreže posrednika i preprodavaca plasirana i prodavana na teritoriji BiH.

Elez se sumnjiči i da je, radi sticanja dobiti, stvorio plan da se primenom nasilja i zastrašivanja prinudi lice, za koje je znao da ima novca, da im preda 600.000 evra, pa su ostali članovi kriminalne grupe to i prihvatili i uz novčanu naknadu i pod njegovom kontrolom i nalozima preduzimali konkretne radnje u realizaciji plana.

Na teret im se stavljaju krivična dela zločinačko udruživanje, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznude, pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljenom Elezu i krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Zbog činjenice da podaci u pretkrivičnom i istražnom postupku za krivična dela organizovanog kriminala predstavljaju službenu tajnu, tužilaštvo napominje da nije u mogućnosti da saopšti druge detalje i pojedinosti u pogledu načina, okolnosti i izvršenja samih krivičnih dela.

Nakon saslušanja osumnjičenih, koji su uhapšeni juče, istražni sudija doneće odluku o predlozima tužilaštva za pokretanje istrage i određivanju pritvora osumnjičenima.

Policija je juče saopštila da su u zajedničkoj akciji policija Srbije, Republike Srpske i BiH uhapšene za sada 24 osobe, a, kako su najavili srpski ministar unutrašnjih poslova i direktor policije RS, ta akcija se nastavlja.

Devet osoba je uhapšeno u Srbiji, a 15 na teritoriji BiH i oni se sumnjiče da su, predvođeni Elezom, od 2006. na teritoriji zapadnog Balkana pripremali i vršili najteža krivična dela.

Članovi grupe su osumnjičeni za ubistva, iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranja novca.

Članovi te grupe, kako je ranije saopšteno iz policije, novac stečen kriminalom ulagali su u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja, ili imena bliskih osoba, i ubacivali u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na tuđa imena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv Elezove grupe

Izvor: Mondo, 03.Sep.2009

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv šestorice članova grupe Darka Eleza.

Nastavak na Mondo...

Tužilaštvo za istragu protiv Elezove grupe

Izvor: RTS, 03.Sep.2009

Istražni sudija odredio pritvor šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu. Protiv grupe pokrenuta istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela. ..Šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu, posle saslušanja kod istražnog sudije,...

Nastavak na RTS...

Zahtev za pokretanje istrage protiv Elezove grupe

Izvor: NaDlanu.com, 04.Sep.2009, 12:25

BEOGRAD, 3. septembra 2009. (Beta) - Specijalno tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv šestorice članova grupe Darka Eleza zbog sumnje da su počinili više različitih krivičnih dela. Istražnom sudiji Specijalnog suda juče je podnet zahtev za...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.