Presuda protiv Gavre zagubljena godinu i po dana

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda protiv Gavre zagubljena godinu i po dana

Prošlogodišnja presuda protiv Željka Milovanovića stigla u tužilaštvo prekjuče, iako je zakonski rok za to osam dana

Pisani otpravak presude kojom je Željko Milovanović zvani Gavra početkom prošle godine osuđen na 13 godina zatvora zbog razbojništva stigla je u Okružno javno tužilaštvo u Beogradu pre dva dana. Presuda je zavedena u pisarnici tužilaštva sa datumom 8. jun 2009. godine, a izrečena je 28. januara 2008. godine u Okružnom sudu u Beogradu. Milovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je sada osumnjičen za učešće u ubistvu Ive Pukanića, vlasnika zagrebačkog „Nacionala”.

Zakonski rok za dostavu pisanog otpravka presude tužilaštvu je osam dana od usmenog izricanja, a 15 dana u izuzetno komplikovanim krivičnim predmetima. Zato se postavlja pitanje da li je obrazloženje presude pisano godinu i po dana ili je možda bilo napisano u roku a zatureno negde na putu od prvog do šestog sprata beogradske Palate pravde.

„Politika” je došla do ove presude, u kojoj piše da je petočlano veće Okružnog suda u Beogradu osudilo Željka Milovanovića, Petronija Rakovića i Zorana Ristića zbog razbojništva i Veselina Lalića zbog krivičnog dela prikrivanja.

Milovanoviću se sudilo u odsustvu, tako da mu je tek prošle nedelje uručeno rešenje o određivanju pritvora zbog razbojništva, koje je doneto još 2005. godine. Sud je januara 2008. godine utvrdio da je Milovanović sa saučesnicima upao 24. maja 2005. godine u prodavnicu oružja „Arsenal” u centru Beograda i uz pretnju oružjem vezao ruke prodavcu Ivanu Rodiću. Prilikom pljačke, razbojnici su bili obučeni u tamna odela, a preko lica su imali vezane marame. Iz sefa koji je se nalazio u prodavnici, trojica razbojnika odnela su oko sto komada naoružanja, koje su posle pljačke spakovali u rančeve.

Milovanoviću je za ovo razbojništvo izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri i po godine, ali je sudsko veće Okružnog suda kao utvrđenu uzelo i kaznu od devet godina zatvora, izrečenu pred Okružnim sudom u Novom Sadu, takođe zbog dela teškog razbojništva. Tako je Milovanoviću izrečena jedinstvena kazna od 13 godina.

Presuda Okružnog suda u Beogradu još nije postala pravosnažna, jer je tek pre dva dana dostavljena tužilaštvu koje ima pravo žalbe.

Poznato je da su sudije u zaista vrlo komplikovanim predmetima, sa velikim brojem okrivljenih i krivičnih dela, pisale obrazloženje presude više meseci, ali se čini da toliko vremena nije bilo potrebno oko presude za razbojništvo. Za sada nije poznato da li su u ovom slučaju zatajile sudije, administracija ili nešto treće.

U Srbiji su protiv Milovanovića podnete 22 krivične prijave i raspisane četiri poternice Interpola.

Zbog pljačke „Delta banke” bio je hapšen 2003. godine ali je sledeće godine, dok je sprovođen na suđenje, pobegao iz beogradske Palate pravde. Za vreme „skrivanja” nastavio je s pljačkama. Sa dvojicom saučesnika, krajem maja 2005. godine opljačkao je poštu u Beočinu. U toku pljačke iznenadila ih je policija, koja je Milovanovića hicem ranila u genitalije. I tada je uspeo da pobegne i domogne se Tuzle, gde je uhapšen, i prebačen u zatvor na Kuli. I odatle je pobegao, izvesno vreme se krio, ali je od potrage policije ostao zaštićen zahvaljujući državljanstvu BiH.

A. Petrović

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.