Presuda nasilnim policajcima izrečena posle 17 godina

Izvor: Politika, 09.Apr.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda nasilnim policajcima izrečena posle 17 godina

Iako u obdukcionom nalazu piše da je Dušan Lukić preminuo od povreda koje je zadobio tokom „policijske obrade”, policajci Goran Marković i Jonuz Jonuzi osuđeni zbog iznuđivanja iskaza

Bojana, Nikola i Dragica Lukić iz Velike Moštanice dočekali su posle 17 godina da Viši sud u Beogradu izrekne kazne dvojici policajaca koji su još 1995. godine na smrt pretukli njihovog oca, odnosno supruga Dušana Lukića. Iako su se okrivljeni policajci toliko iživljavali nad sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokojnim Dušanom da su mu naneli povrede od kojih je kasnije preminuo, što potvrđuje i njegov obdukcioni nalaz, Goran Marković i Jonuz Jonuzi, su prošle nedelje osuđeni na godinu i po dana zatvora zbog iznuđivanja iskaza. Na optužnici sa Markovićem i Jonuzijem, nalazio se i njihov kolega Goran Jakšić, ali je postupak protiv njega zastareo još 2005. godine.

Bojana Lukić, ćerka sada pokojnog Dušana, kaže za „Politiku” da je ogorčena izrečenom presudom s obzirom na to da još „svi pamte kako je njen otac pretučen i da taj slučaj mnogi uzimaju za primer najveće policijske torture”.

– Krajnje je neprimereno da posle 15 godine i svega kroz šta smo prošli, policajci koji su ubili mog oca budu osuđeni na kaznu koja je ispod zakonskog minimuma, ali ne kao odgovorni za njegovu smrt, nego samo za iznuđivanje iskaza. Da budem iskrena, nisam se nadala da će ovaj postupak ikada biti okončan s obzirom na to da se „razvlačio” toliko godina – kaže Bojana Lukić.

Sada pokojni Dušan priveden je 5. marta 1995. godine u OUP Savski venac zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju krađe automobila parkiranog u blizini Vojnomedicinske akademije u Beogradu. U policijsku stanicu priveden je na saslušanje, a kako je negirao pokušaj krađe, počela je posebna „obrada”. Iz OUP-a Savski venac, gde ga je „obrađivao” inspektor Goran Marković Gica, Luković je prevezen u tadašnji gradski SUP, u Odeljenje za motorna vozila. Ispitivanje su nastavili Goran Jakšić i Jonuz Jonuzi.

– Tamo su ga tukli besomučno. Zbog zadobijenih povreda, policajci su ga 5. marta prevezli u Urgentni centar. Pušten je posle nekoliko sati uz konstataciju da mu je slomljeno jedno rebro. Vraćen je u SUP Beograd gde su policajci nastavili da se iživljavaju nad njim. Dva dana kasnije, ponovo je odveden u Urgentni centar gde je od zadobijenih povreda preminuo 24. marta. Od komšije, koji radi kao domar u Urgentnom centru saznali smo da je otac ponovo doveden u ovu zdravstvenu ustanovu – navodi ćerka sada pokojnog Dušana.

Iz nalaza obdukcije, članovi porodice Lukić saznali su koji je intenzitet policijskog iživljavanja bio. U izveštaju veštaka lekarske struke, navodilo se da je do smrti Dušana Lukića došlo usled nagnječenja velikog i malog mozga, nagnječenja pluća u okolini preloma devetog i desetog rebra sa leve strane, nagnječenja srčanog mišića, jetre, slezine, creva i prestanka rada oba bubrega.

– Ove povrede ukazuju da su, najverovatnije, nanete aktivnim dejstvom mehaničkog oruđa: između ostalog može da se desi da su to pesnica, lakat, koleno, stopalo, bejzbol palica, pendrek i slično. Na rukama i nogama ustanovljeni su otisci lanaca – navedeno je u nalazu obducenata.

Zbog onoga sa čim su se suočili boreći se za pravdu, Bojana i Dragana Lukić, ne isključuju mogućnost obraćanja relevantnim međunarodnim institucijama.

– Nije nam jasno zašto tužilaštvo nije teretilo policajce za neko teže krivično delo s obzirom da je posle „iznuđivanja iskaza” nastupila smrt mog oca. Takođe nam je nejasno i zašto se policajcu Jakšiću na teret stavljalo blaže krivično delo, nego Markoviću i Januziju i zbog čega je postupak protiv njega zastareo – pita Bojana.

Miroslava Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Obrazloženje presude

Prilikom javnog objavljivanja presude, predsednik sudskog veća je rekao da nije prihvatio odbranu okrivljenih, da ih je obavezao da plate troškove postupka i da će pisani otpravak presude dostaviti sredinom jula.

Branioci okrivljenih, u završnoj reči, nisu sporili da je utvrđeno da da je Lukić pretrpeo teške povrede i da su ga policajci tukli, te da je usled pretrpljenih povreda preminuo, ali su sporili da okrivljeni imaju bilo kakve veze sa tim.

objavljeno: 10.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.