Preminuo glumac Šon Koneri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2020, 14:49

Preminuo glumac Šon Koneri

Glumac Šon Koneri preminuo je u 91. godini, saopštio je BBC. Koneri je preminuo tokom noći u snu, na Bahamima gde je živeo.

Koneri je svetsku slavu stekao igrajući fiktivnog tajnog agenta "007" u filmovima po romanima Ijana Fleminga.

Najpoznatiji široj javnosti bio je po ulozi prvog Džejmsa Bonda na velikom platnu, a igrao je u ukupno sedam filmova o ovom tajnom agentu.

Glumio je i u filmovima "Marni", "Nesalomivi", "Ime ruže", "Lov na Crveni oktobar", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Indijana Džons i poslednji krstaški pohod" i mnogim drugim.

Titulu viteza dobio je 2000. godine.

Koneri je odrastao u siromašnom delu Edinburga, radeći sitne poslove pre nego što mu je hobi u bodibildingu pomogao da započne glumačku karijeru koja ga je učinila jednom od najvećih svetskih zvezda.

Ostaće upamćen kao britanski agent 007, lik koji je stvorio romanopisac Ijan Fleming, a Koneri ga ovekovečio u filmovima od kojih je prvi bio "Doktor No" 1962. godine.

Rojters, međutim, navodi da je Koneri bio nesrećan što ga je ta uloga definisala i jednom je rekao da "mrzi tog prokletog Džejmsa Bonda".

Koneri je pored Bonda odigrao niz istaknutih uloga i osvojio Oskara za ulogu policajca iz Čikaga u filmu "Nesalomivi" (1987).

Imao je 59 godina kada ga je magazin People 1989. proglasio za "najseksepilnijeg živog muškarca".

Poznati glumac bio je vatreni pobornik nezavisnosti Škotske i imao je tetovirane reči "Scotland Forever" (Škotska zauvek) na ruci dok je služio u Kraljevskoj mornarici.

Kada ga je u 69. godini britanska kraljica Elizabeta proglasila vitezom, nosio je škotsku nošnju, uključujući zeleno-crni karirani kilt majčinog klana Mekliod.

Koneri se povukao sa filma nakon sporova sa rediteljem njegovog poslednjeg filma, "Lige izvanrednih džentlmena" 2003. godine.

"Dosadilo mi je da se bavim idiotima", rekao je.

Koneri je, kako piše Rojters, bio sasvim drugačiji tip od Flemingovog lika Bonda i više je voleo pivo od Bondovih čuvenih "promućkanih, a ne mešanih" martinija.

Ali Konerijev uticaj pomogao je oblikovanju lika u knjigama, kao i u filmovima. Nikada nije pokušao da prikrije svoj škotski naglasak, pa je Fleming morao da Bondu da škotsko poreklo u knjigama objavljenim posle Konerijevog debija.

Rođen kao Tomas Koneri 25. avgusta 1930. godine, bio je stariji od dvojice sinova vozača kamiona i majke koja je radila kao čistačica.

Koneri se oženio glumicom Dajanom Silento 1962. Pre razvoda 11 godina kasnije, dobili su sina Džejsona koji je postao glumac. Bio je u braku i sa francuskom umetnicom Mišelin Rokebrin, koju je upoznao igrajući golf, 1975. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Šon Koneri

Izvor: Deutsche Welle, 31.Okt.2020

Ser Šon Koneri, preminuo je u 90-oj godini. Poznati Škotlanđanin svetsku slavu je stekao kao glumac. Bio je prvi Džejms Bond. Nezaboravne su njegove uloge u filmu Ime Ruže, Lov na crveni oktobar i mnoge druge.

Nastavak na Deutsche Welle...

Preminuo Šon Koneri

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 31.Okt.2020

Proslavljeni britanski glumac ser Šon Koneri preminuo je danas u 90. godini..Koneri je najpoznatiji široj javnosti po ulozi prvog Džejmsa Bonda na velikom platnu, a igrao je u ukupno sedam filmova o ovom tajnom agentu...Koneri je i proglašen je za najomiljenijeg glumca u ulozi filmskog tajnog agenta...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.