Premijerka u Sofiji na skupu o Balkanu: Otvoreni dijalog najbolji okvir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2017, 05:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka u Sofiji na skupu o Balkanu: Otvoreni dijalog najbolji okvir

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

Brnabićeva i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno intenziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

Brnabić je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri su razgovarali o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

Brnabić je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Brnabić je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ona je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima posle sastanka sa premijerom Bugarske, Brnabićeva će učestvovati na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu".

Svetska banka: Zapadnom Balkanu 150 mln $ za podsticaj trgovine

Svetska banka će zemljama zapadnog Balkana dodeliti 150 miliona dolara za podsticaj trgovine i saobraćajne konkurentnosti, saopštila je danas ta međunarodna finansijska institucija.

Zemlje zapadnog Balkana će, uz pomoć danas najavljenog projekta Svetske banke, unaprediti efikasnost na glavnim saobraćajnim koridorima i proširiće trgovinske veze, navodi se u saopštenju.

"Građani zemalja zapadnog Balkana videće smanjene troškove transporta i povećanu trgovinu kroz Projekat olakšavanja trgovine i saobraćaja vredan 150 miliona dolara," istakla je glavni izvršni direktor Svetske banke Kristalina Georgijeva na Konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov, a kojoj prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Koristi od tog Projekta će, rekla je Georgijeva, biti reda veličine jedne milijarde dolara godišnje, "što će biti značajan doprinos naporima u regionu da se podstakne rast i stvore nova radna mesta i šanse za što više ljudi," istakla je ona.

"Važno je da lideri zapadnog Balkana rade zajedno na unapređenju prekogranične privredne saradnje u sektorima saobraćaja, trgovine i međusobne povezanosti, što će unaprediti rast privrede", poručila je Georgijeva.

Ona je, takođe, istakla da lideri zapadnog Balkana mogu da koriste iskustvo Bugarske kako bi obezbedili dodatna sredstva za investiranje u saobraćajne veze.

Svetska banka je, kako je podsetila, već investirala u unapređenje saobraćajnih veza širom regiona Balkana, budući da radi na završavanju nekih od nedostajućih delova duž Koridora 8 u Makedoniji i Koridora 10 u Srbiji.

Očekuje se da unapređenja na Koridoru 8 skrate vreme potrebno da kamioni stignu od Sofije do Skoplja, sa šest na tri i po sata.

Projekat olakšavanja trgovine i saobraćaja imaće za cilj da pojednostavi procedure na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremene "pametne" tehnologije kako bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i roba brže stigla do kupaca.

Cilj Konferencije je da osmisli opipljive načine da se podstakne rast i razvoj u zemljama zapadnog Balkana i ubrzaju njihove težnje za pristupanjem EU, a konferenciji na visokom nivou, pored predsednice Vlade Srbije, prisustvuju i premijeri Makedonije i Albanije, predsednik Crne Gore, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Zemlje zapadnog Balkana već su ostvarile snažan rast i smanjenje siromaštva, zbog čega ih ove godine čeka rast od 2,6 procenata, odnosno 3,6 odsto u 2019, navodi Svetska banka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.