Počelo prikupljanje potpisa za uvođenje doživotne kazne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2017, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo prikupljanje potpisa za uvođenje doživotne kazne

U Srbiji je jutros je počelo prikupljanje potpisa kojima građani Srbije mogu da daju podršku inicijativi Fondacije Tijana Jurić da se uvede kazna doživotnog zatvora.

Formulari mogu da se potpišu na štandovima postavljenim na najprometnijim lokacijama u preko 40 gradova i mesta, sve do nedelje, 29. oktobra, navodi se u saopštenju Fondacije.

 Fondacija "Tijana Jurić" predlaže se da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela - kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.

"Cilj je da sakupimo 500.000 potpisa, bez obzira što ima i onih koji nisu optimisti i koji kažu da to nije moguće. Verujemo da odgovorni građani naše zemlje, roditelji pre svega, nemaju dilemu da li treba načiniti ovako važan korak u pravcu bolje bezbednosti sve naše dece", rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije, neposredno nakon početka rada jednog od štandova u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju, od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica.

"Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta", kažu u Fondaciji.

Oni ističu da smrtnu kaznu smatraju neprihvatljivom i da se za nju ne zalažu.

"Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.