Pao zid na gradilištu u Ulici kneza Miloša, poginuo radnik

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao zid na gradilištu u Ulici kneza Miloša, poginuo radnik

Jedan radnik je stradao kada se srušio zid zgrade na gradilištu na mestu nekadašnje američke ambasade između ulica Kneza Miloša i Sarajevske.
Obrušavanje potpornog betonskog zida na gradilištu usmrtilo je 56-godišnjeg radnika oko 8.30. Samo minut kasnije, obrušio se i drugi potporni zid u dužini od deset metara, ali na sreću nije nikog povredio.

Na gradilištu se u trenutku nesreće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nalazio i rođeni brat nastradalog radnika.
Stanarka obližnje zgrade prenela je reči brata nastradalog radnika: "Poginuo je moj rođeni brat. Ja sam bio od njega pet metara, još jedan kolega je bio uz njega, koga je šef poslao na Dedinje da radi. Zid je krenuo da pada i on je hteo rukama da ga odgurne da bi mogli neku cev da postave."
Poginuli radnik je iz Kraljeva i već devet godina radi na gradilištima u Beogradu. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je radnik bio angažovan bez ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora.
Na mestu nesreće nalaze se ekipe Hitne pomoći, vatrogasna vozila i policija.
U trenutku nesreće, na gradilištu su bila samo dva radnika.
Saobraćaj u ovom delu grada nije obustavljen i normalno se obavlja. 
Portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac rekao je da je Hitna pomoć primila poziv oko 8.30 i da je prijavljeno da su dve osobe zatrpane.
Reč je o gradilištu na mestu nekadašnje američke ambasade između ulica Kneza Miloša i Sarajevske. 

Na mesto nesreće izašli su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji su rekli da je gradilište bilo prijavljeno i da su imali sve potrebne dozvole. 
"Beograd jeste grad kranova i jedno veliko gradilište i tome se svi radujemo, ali iznad toga su važniji ljudski životi. Sve ćemo dati od sebe da razjasnimo ko je napravio grešku i da se ovakve stvari više ne ponavljaju", istakao je Radojičić, koji je izjavio saučešće porodici stradalog radnika. 
Vesić je naveo da je reč o gradilištu na kojem rade ozbiljni investitori i izvođači radova, da je investitor imao sve neophodne građevinske dozvole, a o tome kako je došlo do te nesreće znaće se nakon uviđaja.
"Žao mi je što se ovo desilo, ali takve se stvari, nažalost, dešavaju, a na nama je samo da poštujemo sva pravila", rekao je Vesić i dodao da, kada se takve stvari dešavaju na gradilištima gde su poštovane sve procedure, može se samo zamisliti šta može da se desi kada se procedure ne poštuju. 
Vesić je naložio da sutra krenu vanredne inspekcije po svim gradilištima u Beogradu kako bi se utvrdilo da li rade po svim standardima i zakonskim procedurama koje moraju da poštuju. 
Kompanija "KMR Development", investitor projekta, izrazila je žaljenje zbog nesrećnog slučaja i porodici nastradalog radnika uputila najiskrenije saučešće, istakavši da će sarađivati u istrazi.

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme "Yossi Avrahami" i "Almogim holdings", a rušenje je počelo sredinom prošle godine. Izvođač radova je firma "Energogrup".
Investitori su na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini-naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana, mada nije bila isključena ni gradnja hotela.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pala dva zida na gradilištu u K. Miloša, poginuo radnik

Izvor: B92, 29.Avg.2018

Beograd -- Kako javlja TV Prva, na gradilištu u Ulici kneza Miloša, na mestu nekadašnje ambasade SAD urušila su se dva zida. Zatrpani radnik preminuo na mestu...Reporter TV Prva s mesta događaja javlja da je, prema nezvaničnim informacijama, na mestu urušavanja stradao 56-godišnji radnik iz Kraljeva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.