Optuženima za ubistvo Pukanića ukupno 150 godina zatvora

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženima za ubistvo Pukanića ukupno 150 godina zatvora

Svih šest optuženih za ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića danas su u zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivim i prvostepeno osuđeni na ukupno 150 godina zatvora.

Neposredni izvršilac atentata Željko Milovanović, kome je suđeno u odsustvu, kažnjen je sa 40 godina zatvora, a Robert Matanić, koji je optužen da je organizovao kriminalnu grupu, sa 33 godine zatvora.

Bojan Gudurić osuđen je na 30 godina zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je, u slučaju da eksploziv zakaže, trebalo da ubije Pukanića iz snajpera.

Pukanić i Franjić ubijeni su na parkingu kod zgrade Nacionala u najužem centru Zagreba aktiviranjem eksploziva u mopedu kod parkiranog Pukanćevog vozila. Tada su povređene i dve osobe i oštećeno više vozila i zgrada.

Luka Matanića i Amir Mafaljani osuđeni su na po 16 zbog pomaganja u ubistvu, a Slobodan Đurović na 15 godina zbog optužbe da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

Kako je Milovanoviću presuda izrečena u odsustvu, on će po hrvatskim zakonima imati pravo na ponovno suđenje, a svi osuđeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Pukanić i Franić ubijeni su u centru Zagreba 23. oktobra 2008. godine, kada je daljinski aktiviran eksploziv koji je bio na mopedu ostavljenom pored Pukanićevog automobila.

Predstavnik optužbe Slobodan Šašić, tražeći najvišu zakonom predviđenu kaznu, naglasio da je to ubistvo bilo najnasilniji čin istoriji Hrvatske i zločin protiv novinarske reči i demokratije.

Tezu da je Pukanić bio tek prvi na listi njihovih ciljeva, optužba je potvrdila i izmenom optužnice u kojoj se pominje i namera ubistva Hrvoja i Novice Petrača, koji služe kaznu zbog otmica sina Vladimira Zagorca koji je u zatvoru zbog otuđenja dijamanata.

Odbrane optuženih tvrdile su da su oni nevini i da im ništa nije dokazano. Štaviše, optuženi Robert Matanić je i u svom govoru tvrdio da je Pukanić ubijen jer je mogao da razotkrije vrh vlasti i neke stvari oko bivšeg generala i poslovnog čoveka Vladimira Zagorca, koji služi kaznu zbog krađe dijamanata u vlasništvu ministarstva odbrane, kao i oko porodice Hodak, pre svega advokata Zvonimira, koji brani ljude iz miljea organizovanog kriminala.

Sedam dana posle ubistva ubistva, u akciji "Balkan ekspres" sprovedenoj u saradnji hrvatske i srpske policije, uhapšeni su rođaci Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović koji je kasnije pušten, ali ga je onda uhapsila srpska policija.

Srpska policija je krajem maja 2009. uhapsila i Željka Milovanovića, optuženog da je moped s eksplozivom parkirao kraj Pukanićevog vozila, a uhapsila je i Sretena Jocića, koji je navodno organizovao ubistvo u ime nepoznatog naručioca, povezanog s međunarodnom duvanskom mafijom.

Milovanoviću, Kuzmanoviću i Jociću sudi se u Beogradu.

Dva dana pre početka zagrebačkog suđenja, u Banjaluci se predao Bojan Gudurić koji je u martu izručen Hrvatskoj i priključen optuženima. Njega je optužnica teretila da je u slučaju da eksploziv zakaže, trebalo Pukanića da ubije iz snajpera.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala nakon jednogodišnje istrage podigla je optužnicu u kojoj Mataniće, Mafaljanija, Milovanovića, Gudurića i Đurovića, osim za ubistva iz koristoljublja, tereti i za teško krivično delo protiv opšte bezbednosti i udruživanje zločinačku organizaciju.

Prema optužnici, Pukanićevo ubistvo organizovano je kako bi bio onemogućen da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznosi informacije o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima.

Zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića navodno je u Srbiji u prvoj polovini 2008. organizovao Sreten Jocić, koji je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona evra, a za vezu između Jocića i neposrednih izvršilaca optužen je njegov kum Slobodan Đurović.

Na suđenju su pregledane snimke, razgovori i SMS poruke optuženih, ali i ubijenog Pukanića, a ispitani su brojni svedoci, među njima i krunski svedok Tomislav Marjanović.

On i preduzetnik Ratko Knežević tvrdili su da iza ubistva stoji crnogorska duvanska mafija.

Mediji su dali prosto svedočenju zagrebačkog policajca Nenada Šipušića, koji je potvrdio da mu je Mafaljani najavio zločin, ali da mu nije rekao gde će se desiti, niti ko su žrtve i počinioci, pa to nije prijavio. Zbog toga se protiv njega vodi disciplinski postupak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.