Optuženi za zločine nad Srbima pušteni iz pritvora

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za zločine nad Srbima pušteni iz pritvora

ZAGREB - Odlukom vanraspravnog veća Županijskog suda u Splitu četvorica bivših pripadnika hrvatske vojne policije, optuženi za ratni zločin nad Srbima u šibenskom zatvoru Kuline, pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode.

U obrazloženju odluke o oslobađanju Tvrtka Pašalića, Milorada Paića, Damira Boršića i Željka Maglova, sud je naveo da nema više elemenata za njihovo dalje zadržavanje u pritvoru, pa će se optuženi braniti sa slobode.

Njima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabranjeno da napuštaju zemlju i moraju da se redovno javljaju policiji.

Županijsko tužilaštvo u Splitu najavilo je žalbu na jučerašnju odluku vanraspravnog veća o čemu će odlučivati Vrhovni sud.

Nakon što je u martu podignuta optužnica zbog ratnog zločina nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima, četvorici optuženih županijski sud je ukinuo pritvor ocenivši da nema elemenata zbog kojih bi trebalo da budu u pritvoru, ali je Vrhovni sud na žalbu tužilaštva poništio tu odluku i optužene ponovno vratio u pritvor.

Četvorica optuženih se terete da su od marta do aprila 1992. godine, kao pripadnici Vojne policije zlostavljali ratne zarobljenike.

Maglov i Paić se terete da su lično mučili zatvorene pripadnike jedinica Vojske Republike Srpske Krajine, dok se Pašaliću i Boršiću stavlja na teret da, iako su znali, nisu ništa preduzeli da se takva ponašanja spreče i kazne.

Ovu četvoricu optuženih, ali i druge nepoznate zatvorske čuvare, splitsko tužilaštvo tereti da su tukli ratne zarobljenike po glavi i celom telu - nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima pušaka, električnim kablovima i drugim predmetima.

Tužilaštvo je navelo i da su zarobljenike mučili strujom odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom, kao i ogoljelim žicama pod naponom, ali i da su ih tukli i pošto bi ratni zarobljenici od iznemoglosti pali na pod posle trčanja sa vrećama peska od oko 50 kilograma.

Maglova i Paića tužilaštvo tereti i da su dvojicu zarobljenika prisiljavali na međusobni seksualni odnos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.