Optuženi negira krađu testova za malu maturu

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi negira krađu testova za malu maturu

Mašinista roto štampe Igor Stamenković negirao je da je ukrao test iz matematike za malu maturu u junu ove godine, tvrdeći da je iz štamparije uzeo samo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto tolet-papira.
Igor Stamenković se na početku suđenja izjasnio da nije kriv. "Nisam kriv, odbijam optužbu u celosti", rekao je Stamenković na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu, a potom detaljno, prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put izneo svoju odbranu (u tužilaštvu se branio ćutanjem po savetu advokata).

Ispričao je da je 14. juna prilikom štampanja testova došlo do kvara na mašini i zastoja u radu, kada je, pošto voli da jede, pojeo dva sendviča sa majonezom pa mu je pripala muka.
Kako, prema njegovim rečima, u štampariji "Politike a. d." često nema tolet-papira, uzeo je jedan prazan papir kako bi otišao u toalet da povraća.
Na izlazu iz prostorije za štampanje najstarijem policajcu je, kako je rekao, pokazao papir, pa je bio pretresen, nakon čega je otišao u toalet.
Optuženi je rekao da se tamo ispovraćao, obrisao se tim papirom i bacio ga u kantu, pa krenuo nazad. Međutim, kako je mašina bila pokvarena, prebačen je sa kolegom na drugi sprat na štampanje kombinovanih testova.
Stamenković je istakao da je bezbednosna situacija u štampariji bila na visokom nivou i da je mobilni telefon ostavio u kabini čim je stigao na posao.
Takođe je naveo svoju procenu, da nije moguće neprimetno izneti test iz matematike u džepu od trenerke jer ima 12 do 16 strana, "pa bi se, kada se savije, napravila budža koja se vidi u džepu".
Stamenkovićev advokat Dimitrije Ilić smatra da njegov klijent nije kriv i da će to dokazati u nastavku postupka.
"Odbrana je predložila izdvajanje određenih nezakonitih dokaza. Sud će o tome odlučivati. Okrivljeni je izneo odbranu. On nije kriv i mislim da ćemo to dokazati do kraja postupka", rekao je Ilić za RTS. 
Naredno suđenje 8. novembra
Sledeće suđenje zakazano je za 8. novembar, kada će biti pozvani da svedoče njegov sin i supruga, koji u ovom postupku imaju status privilegovanih svedoka i imaji pravo da odbiju svedočenje u postupku protiv bliskog člana porodice.
Stamenković se brani sa slobode pošto mu je krajem jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor u kojem je bio nešto više od mesec dana.
Optužnicom se tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.
Optužen je da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.
Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.
Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć društvene mreže "Instagram" delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.
S obzirom na to da su testovi iz matematike bili "provaljeni", došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.