Odložena odluka o izručenju Gavrića

Izvor: B92, 12.Jun.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena odluka o izručenju Gavrića

Kejptaun -- Sud u Kejptaunu odložio je danas odluku o izručenju Srbiji Dobrosava Gavrića, osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

Sud je odlučio da postupak za izručenje Gavrića (38), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog tri ubistva, odloži za 12. jul kako bi pre donošenja odluke razmotrio i mišljenje južnoafričkog ministarstva unutrašnjih poslova, koje još nije dostavilo svoj stav, javljaju južnoafrički mediji.

Policija je Gavrića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz sudnice, u kojoj se danas pojavio, vratila u pritvor, gde će ostati do daljeg, preneo je južnoafrički novinski portal Indipendent onlajn.

Gavrić je u Južnoj Africi nedavno podneo zahtev za politički azil, koji je odbijen, a njegova odbrana je uložila žalbu na tu odluku.

Državni tužilac Sesil Endžel izjavio je nedavno da je u toku postupak revidiranja odluke o tome da mu se ne odobri azil. Gavrić je, navodno, u tu zemlju ušao ilegalno 2007. godine, s pasošem pod lažnim imenom Saše Kovačevića, pod kojim je nastavio da se predstavlja i narednih godina.

Gavrića optužnica tereti u pet tačaka za kršenje Zakona o imigraciji, ilegalno posedovanje oružja i lažno predstavljanje.

Gavrić je u Beogradu pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražatovića Arkana 2000. godine.

Gavrić i njegov pomagač Milan Đuričić uhapšeni su 2001, a u oktobru 2006. osuđeni na 30 i 35 godina zatvora zbog ubistva i kovanja zavere za ubistvo Arkana. Oni su poricali krivicu, tvrdeći da su se slučajno zatekli na mestu zločina. Obojica su od tada bili u bekstvu, jer su oktobra 2003. godine bili pušteni da se brane sa slobode.

Arkan, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata u Bosni 1992-95, ubijen je 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental.

Pored Arkana, u "Interkontinentalu" su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odloženo izručenje Arkanovog ubice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2012

KEJPTAUN -..Sud u Kejptaunu odložio je danas odluku o izručenju Srbiji Dobrosava Gavrića, osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, izvestili su južnoafrički mediji...Sud je odlučio da postupak za izručenje Gavrića (38), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog tri ubistva,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.