Odbijena žalba na produženje pritvora Goranu Kneževiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena žalba na produženje pritvora Goranu Kneževiću

BEOGRAD - Posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije odbilo je, kao neosnovane, žalbe Specijalnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu i branilaca okrivljenih Gorana Kneževića i Ivana Devića na rešenje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, kojim im je produžen pritvor za najviše 30 dana, dok je okrivljenom Uglješi Grguru pritvor ukinut.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno produžio pritvor protiv okrivljenih Gorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kneževića i Ivana Devića, jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina.

VSS je naveo da u tom slučaju postoje i "osobito teške okolnosti izvršenja navedenog krivičnog dela, koje se odnose na visinu pribavljene imovinske koristi i na okolnost da je okrivljeni Knežević navedena krivična dela izvršio na funkciji gradonačelnika Zrenjanina".

Za okrivljenog Ivana Devića je navedeno da su okolnosti teške jer je radio kao koordinator za oblast privrede i rad javnih preduzeća opštine Zrenjanin i to u sastavu kriminalne grupe koja je delovala u dužem vremenskom periodu.

Deviću je pritvor produžen i zbog postojanja osnovane sumnje da je pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist i da je stekao veze i kontakte sa inostranim poslovnim partnerima, što ukazuje na osnovanu bojazan da bi njihovim korišćenjem mogao pobeći, ako bi se našao na slobodi, navodi se u odluci Vrhovnog suda Srbije.

Vrhovni sud je ocenio da je pravilno prvostepeni sud zaključio da više ne postoje razlozi za produženje pritvora okrivljenom Uglješi Grguru, jer ne postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan da bi ovaj okrivljeni mogao ometati krivični postupak uticajem na nesaslušane svedoke.

Odbrana: Vrhovni sud odlučivao pod političkim pritiskom

Odluka Vrhovnog suda Srbije da odbaci žalbu na rešenje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu o produženju pritvora Goranu Kneževiću i njeno obrazloženje kontradiktorni su odluci i obrazloženju istog suda od pre dvadesetak dana, saopštila je danas odbrana bivšeg gradonačelnika Zrenjanina.

Odbrana navodi da je tada ukinuto rešenje prvostepenog suda o produženju pritvora, a da se iz svega toga može zaključiti da je "VSS odlučivao pod snažnim političkim pritiskom da se Goran Knežević ne pusti na slobodu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbijena žalba, Knežević ostaje u pritvoru

Izvor: Mondo, 02.Sep.2009

Posebno odeljenje VSS odbilo žalbu bivšeg predsednika opštine Zrenjanin Gorana Kneževića na produženje pritvora.

Nastavak na Mondo...

Odbijene žalbe Kneževića i Devića

Izvor: RTS, 02.Sep.2009

Vrhovni Sud Srbije kao neosnovane odbio žalbe na produženje pritvora za najviše 30 dana Goranu Kneževiću i Ivanu Deviću. Okrivljenom Uglješi Grguru pritvor ukinut. Sud odlučivao pod snažnim političkim pritiskom, poručuje odbrana. ..Odluka Vrhovnog suda Srbije da odbaci žalbu na rešenje Posebnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.