Obeležena stogodišnjica Organizacije rezervnih vojnih starešina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena stogodišnjica Organizacije rezervnih vojnih starešina

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obeležavanja stogodišnjice Organizacije rezervnih vojnih starešina koja je osnovana kao Udruženje rezervnih oficira i ratnika, 15. septembra 1919. godine u Beogradu, na godišnjicu otpočinjanja proboja Solunskog fronta.

"Kada neko proslavlja 100 godina rada to je dokaz i potvrda opravdanosti osnivanja takve organizacije. Svi članovi imaju i privilegiju, ali i veliku obavezu, s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to da je jedan od inicijatora osnivanja ove organizacije veliki vojvoda Stepa Stepanović, i da je za njen rođendan odabran značajan istorijski datum. Čast je biti deo velike porodice koja egzistira jedan vek, a rezervne vojne starešine su uvek bile na visini zadatka i u mirnodopskim i u ratnim uslovima. Proživeli su sudbinu našeg naroda i naše države, pre svega u 20. veku, koji je bio turbulentan i bolan za nas. Dugujemo im veliko hvala, jer su uvek bili uz nas i vojsku tamo gde je najteže. Svoje mesto u društvu zaslužili su kvalitetom i dugom tradicijom", naglasio je Vučević.

Prema rečima predstavnika Pokrajinske organizacije rezervnih vojnih starešina pukovnika u penziji Željka Obradovića, Organizacija je ostvarila značajn doprinos u sistemu odbrane Republike Srbije, učešćem u svim oružanim sukobima i drugim aktivnostima.

"Imamo veliku podršku lokalnih uprava i Republike i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti da ostvarujemo svoja zakonska prava i zakonske obaveze", istakao je Obradović.

U okviru Svečane akademije prezentovana je izložba "Portreti narodnog kralja u umetničkim delima", koja je povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, sa velikim uspehom prikazana u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, između ostalih Vučeviću.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovali su muški vokalni kvartet "Zvuci s kamena", prvak drame Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović, pesnik i dramaturg Goran Ibrajter, KUD "Folklorika" i folklorni ansambl "Vila".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OBELEŽEN JUBILEJ ORVS: Rezervne starešine uvek uz narod i državu

Izvor: Večernje novosti, 08.Sep.2019, 02:07

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas Svečanoj akademiji povodom obeležavanja stogodišnjice Organizacije rezervnih vojnih starešina GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević poručio je danas da su rezervne vojne starešine uvek bile na visini zadatka,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.