OZLOGLAŠENI SANDŽAČKI KLAN Jedan od vođa naručio ubistvo biznismena, a sad uživa na slobodi

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OZLOGLAŠENI SANDŽAČKI KLAN Jedan od vođa naručio ubistvo biznismena, a sad uživa na slobodi

Ildan Asotić (30), označen kao visokorangirani pripadnik sandžačke kriminalne grupe, imao je neobičnu podršku novopazarskog pravosuđa u postupku za pokušaj ubistva biznismena Šemsudina Tokovića.

Neposredni napadači Arif Hajradinović i Anel Hajrović, obojica iz Sarajeva, bili su uhapšeni odmah nakon napada na Tokovića 22. marta 2015, ali su pušteni po odluci tužilaštva u Novom Pazaru. Asotić je bio uhapšen 6. maja 2015. i nakon šest meseci je pušten iz pritvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i od tada je na slobodi.

Tužilačka istraga i postupak protiv Asotića, Hajradinovića i Hajrovića prvo su bili razdvojeni iako su se teretili za isto delo - pokušaj ubistva Tokovića. Zatim je utvrđeno da je isti sudija Višeg suda u Novom Pazaru Zejnepa Kavrajić vodila postupak u istrazi i da je zatim bila sudija na glavnom pretersu. Postupak je zbog toga prebačen u Viši sud u Užicu i svoj trojici se sudi ispočetka po objedinjenoj optužnici.

Institucije u Novom Pazaru i Sjenici omogućile su i da Ildan Astić dobije novo ime (nekad se zvao Ildis Dacić) i promeni matični broj. Takođe, pred Osnovnim sudom u Sjenici vodi se postupak protiv Asotića za oružani napad u Švedskoj, za koji je oružje dobio od osuđenog islamskog teroriste Mirsada Bektaševića, koji je u više zemalja označen kao saradnik zloglasnog Abu Musaba al Zarkavija, vođe Al Kaide u Iraku.

U optužnici za pokušaj ubistva Tokovića navodi se da su Hajradinović i Hajrović čekali biznismena ispred njegove kuće u Sjenici. Za to vreme Asotić (nekad Dacić) bio je u istom lokalu gde je boravio Toković. On je izašao za Tokovićem iz lokala tog 22. marta 2015. i odmah telefonom u 00.25 sati javio Hajradinoviću da je žrtva krenula kući. Dva minuta kasnije Hajradinović i Hajrović su pucali iz pištolja na Tokovića dok je izlazio iz auta. Tokovića je pogodio jedan metak. Prošao je kroz desno koleno i zaustavio se u levoj natkolenici. Ostali hici su promašili, a dva su završila u vozilu.

Hajradinović i Hajrović, koji su pod nerazjašnjenim okolnostima pušteni posle pokušaja ubistva Tokovića, našli su se u žiži javnosti BiH nakon pljačke 300.000 konvertibilnih maraka iz banke na Ilidži 5. novembra 2015, kada je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić.

Prema navodima optužnice sarajevskog tužilaštva, Hajradinović i Hajrović su sa Amelom Sejfovićem opljačkali banku i potom pobegli autom prema Stojčevcu.

Pripadnici obezbeđenja banke su krenuli za njima. Lopovi su pucali na obezbeđenje, koje je uzvratilo vatru. Jedan hitac je usmrtio biciklistu Kemu Bašića.

Nakon toga Hajrović je uhapšen u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj 9. novembra 2015. Hrvatska je odlučila da ga izruči Srbiji 2016. po poternici za pokušaj ubistva Tokovića. On je sada u srpskom zatvoru.

Hajradinović je uhapšen u blizini Sarajeva 16. novembra 2015. i od tada je u pritvoru u BiH. Nastavak suđenja za pokušaj ubistva Tokovića zakazan je za 7. septembar u Užicu.

Advokat Božo Prelević, zastupnik Tokovića, kaže da organizator i izvršioci nisu imali nikakav lični motiv da ubiju njegovog klijenta, ali da je "jasno da je neko moćan, politički i finansijski, angažovao ubice, a onda uticao da se istraga i postupak zataškaju".

- Optužnica postoji i postupak se vodi zahvaljujući novoizabranoj višoj javnoj tužiteljki u Novom Pazaru Mileni Mrvić, koja je veoma časna i profesionalna. Morala je da se sukobljava sa kolegama da bi optužnica bila podignuta. To što su pre nje radili neki tužioci, ja nikada nisam video u svojoj dugogodišnjoj praksi. Nestajali su dokazi, a tužioci napredovali. U vezi sa istim delom, pokušajem ubistva Tokovića, vođeno je više istraga koje je sprovodilo više zamenika tužioca. Neposredni izvršioci su bili uhapšeni, ali nisu ispitani i nisu im uzete parafinske rukavice već su pušteni odlukom tužilaštva i to sa sve njihovim pasošima BiH. Pušteni su i pre nego što je saslušan oštećeni Toković koji je mogao da ih identifikuje. Tokoviću su tada tužioci savetovali da se skloni u Nemačku - kaže Prelević.

Asotić: Ostajem na slobodi!

Ildan Asotić juče se oglasio povodom teksta u "Blicu" o sandžačkom klanu i njegovim vezama sa islamskim teroristima. On je ostavio poruku na svom Fejsbuk profilu koja je, kako je navedeno, napisana iz Verone u Italiji.

Asotić je poručio da će da se uključi u diskusiju zbog "malih miševa koji se raduju zlu". Zatim je optužio medije i policiju da "spinuju dešavanja" i dodao da sebe smatra "poštenim i skromnim i da nije deo nikakvog kriminala i terorizma".

Zaključio je: "Žao mi je nekih malih ljudi iz beogradskih i sandžačkih službi što će me gledati na slobodi, ovako srećnog".

Izveštaji o klanu

Pet grupa deli posao oko heroina

"Većina njihovog novca dolazi od trgovine narkoticima i krijumčarenja oružja, ali i cigareta i drvene građe. Ovaj klan se uvukao u administraciju, političke i policijske snage i imaju tesnu vezu sa većinskom muslimanskom strankom u BiH, a to je SDA", piše u poverljivom izveštaju od 25. jula 2006. koji je poslala Stejt departmentu Džudit Cefkin, tadašnja zamenica američkog ambasadora u BiH. Sandžački klan je, i prema izveštajima službi Srbije i BiH, deo velike kriminalne organizacije sa sedištem u Sarajevu.

U samom Novom Pazaru sada posao, pre svega oko transporta heroina ali i trgovine ljudima, deli pet grupa koje su pod istom kapom.

1970 - Većina članova klana počela je da se doseljava u Sarajevo

1990 - Njihov broj značajno raste kada je mnogo "novih biznismena" iz Sandžaka počelo da investira u privatizaciju profitabilnih javnih kompanija i nekretnine

2007 - Dolazi do promene u vođstvu nakon ubistva Ramiza Delića Ćele

2014 - U Beču je uhapšen kao jedan od uticajnih i Rožajac Safet Kalić, a sudi mu se u Nemačkoj. Kalić je bio označen kao saradnik zemunskog klana, a na svadbi su mu bili Darko Šarić i Ljubiša Buha Čume

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.