Novo trovanje životinja u Svilojevu, među njima i zaštićene vrste

Izvor: RTS, 13.Jan.2018, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo trovanje životinja u Svilojevu, među njima i zaštićene vrste

Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina u četvrtak je otkriven novi pomor životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, pašnjake i nepristupačno rastinje pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja, a među stradalim životinjama su opet strogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštićene vrste, navodi se u saopštenju.

"Pored mladog orla krstaša od pre nekoliko dana, danas smo pronašli i pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam lokacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
U pomoć zaštitnicima ptica iz Srbije došle su kolege iz Mađarske sa timom specijalno obučenih pasa tragača.
Psi Falko i Karlo pridružili su se predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP "Vojvodinašume" u detaljnoj pretrazi terena.
"Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi", rekla je Miškovićeva.
Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj.
Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.
"Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša 'Panon Igl', te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša", navodi Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode.
Navodi da su psi Falko i Karlo u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu.
"U Mađarskoj je čak i zakonski omogućen pretres objekata bez naloga na osnovu sumnje usled sumnje na posedovanje otrova kada ovi psi na to upućuju", objašnjava Gabor. 
Od početka decembra 2016. zabeleženo je čak sedam slučajeva trovanja divljih životinja širom Srbije
Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva, navodi se u saopštenju.
Društvo ukazuje i da dve krivične prijave za trovanje nisu do sada rezultirale čak ni formiranjem optuženog predloga i traži da se stane na put svilojevskim trovačima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Društvo za zaštitu ptica Srbije osudilo masovno trovanje životinja kod Apatina

Izvor: Beta, 13.Jan.2018

Policijski psi su kod sela Svilojevo kod Apatina našli 17 otrovanih životinja, medju kojima i strogo zaštićene vrste, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.Otrovano je pet jastrebova-mišara, dve svrake, osam šakala, jedna lisica i jedan pas.Milica Mišković iz Društva...

Nastavak na Beta...

Još jedno masovno trovanje, opet ilegalni furadan?

Izvor: B92, 13.Jan.2018

Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina otkriven je novi pomor životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije...Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, pašnjake i nepristupačno rastinje pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja, a među stradalim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.