Niš, u još jednom carinskom skladištu fali roba

Izvor: RTS, 14.Nov.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš, u još jednom carinskom skladištu fali roba

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su otkrili još jedno, u kojem nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina.
"Za poslednjih deset dana ovo je četvrto skladište u Nišu u kome su otkrivene zloupotrebe. Vanredna carinska kontrola ustanovila je da su držaoci sva četiri sporna skladišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << supružnici iz tog grada, kao i da je roba koja nedostaje bila namenjena istom uvozniku iz Niša" piše u saopštenju.

Kako se navodi pored 30 tona keramike i sanitarija koji su izuzeti ispod carinskog nadzora, u tri do sada pregledana skladišta, utvrđeno je da u četvrtom, otvorenom početkom ove godine, nedostaje skoro devet puta više iste robe.
Više od 16.000 raznih sanitarija izneto je iz ovog skladišta i pušteno u slobodan promet pre nego što su izmirene obaveze prema državi, a pored toga u skladištu je pronađeno i preko 3.000 neprijavljenih komada. 
Dodaje se da su držaoci skladišta u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju iz koje je moguće naplatiti štetu.
Nakon što izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju, držaoci će odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka, a pored Uprave carina slučajevima zloupotreba u carinskim skladištima baviće se i tužilaštvo i MUP.
U saopštenju se podseća da iako se prostor gde se roba smešta naziva "javno carinsko skladište", njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Nišu „isparila“ neocarinjena sanitarija vredna oko 190.000 dolara

Izvor: Danas, 14.Nov.2018

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su juče otkrili još jedno, u kojem nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina, saopštila je Uprava carina. Članak U Nišu „isparila“...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.