Neustavne kaznene odredbe izmena Zakona o javnom informisanju

Izvor: Politika, 22.Jul.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavne kaznene odredbe izmena Zakona o javnom informisanju

BEOGRAD – Ustavni sud Srbije na odlučio je da nisu u saglasnosti sa Ustavom ni međunarodnim konvencijama izmene i dopune Zakona o javnom informisanju iz 2009. godine koje regulišu ko može biti osnivač javnog glasila, kao ni kaznene odredbe u tom propisu.

Neustavne su odredbe koje propisuje da samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo, kao i odredbe koje se tiču propisane visine i vrste novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje, odlučeno je na sednici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Na sednici, na kojoj se odlučivalo o predlozima i inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, koje je između ostalih podneo i zaštitnik građana Saša Janković, sud je odlučio da nisu u skladu sa Ustavom ni odredbe koje se odnose na obavezu tužilaštva ili suda da pokrene pojedine postupke odnosno da pojedine kazne mora izreći.

Kako je odlučeno, nisu u saglasnosti sa Ustavom ni odredbe Zakona koje upis u registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom izdavanja javnog glasila, kao i odredbe kojima se kršenje pretpostavke nevinosti i kršenje odredaba koje štite maloletnike, proglašavaju za privredni prestup.

Ustavni sud je odlučio i da pokrene postupak za ocenu ustavnosti odredbe Zakona koja daje ovlašćenje nadležnom ministru da bliže uredi način vođenja registra, zbog toga što, kako je obrazloženo, sam Zakon ne sadrži nijednu odredbu o tome šta sadrži Registar, način vođenja registra....

Rešenje suda o pokretanju postupka ocene ustavnosti ove odredbe biće dostavljeno Narodnoj skupštini na odgovor, koja ima rok od 60 dana da dostavi svoje mišljenje.

Takođe, Ustavni sud smatra da osporena odredba koja predviđa obavezu upisa javnog glasila u registar, sama po sebi nije neustavna.

Sud smatra da država, kao i u nizu drugih oblasti, ima legitimno pravo da uspostavi javnu evidenciju, rečeno je na sednici, na kojoj je odlučeno da odredbe koje uređuju da se podaci iz registra dostavljaju resornom ministarstvu poreskim i drugim organima, ne mogu biti sporne sa stanovišta Ustava.

Takođe, zabrana koja predviđa da se za određeno vreme, u roku od godinu dana, nakon prestanka postojanja javnog glasila ili za vreme privremenog neštampanja, osnuje novo javno glasilo pod istim ili sličnim imenom, nije neustavna, kako su smatrali predlagači.

Ustavni sud nije našao da je sporna ni odredba koja ograničava pravo da se otuđi, proda ili na drugi način raspolaže pravom na javno glasilo, rečeno je na sednici.

Kako je obrazložila sudija izvestilac Vesna Ilić Prelić, zakon javno glasilo ne doživljava kao privredni subjekat, kao pravno lice, javno glasilo je samo sredstvo javnog obaveštavanja.

Privredni subjekat je osnivač javnog glasila i kao pravno lice, slobodno može svojim osnovačkim pravima da raspolaže, međutim samo javno glasilo ne može da bude u pravnom prometu, delatnost glasila ne može biti u pravnom prometu, objasnila je ona.

Prema zakonu, svako ko je pojedinačnim aktom ili radnjom državnog organa zasnovanom na neustavnoj odredbi oštećen, ima pravo da traži ponavljanje postupka.

Tanjug

objavljeno: 22/07/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ustavni sud ukinuo drakonske kazne za medije

Izvor: Blic, 22.Jul.2010

Ustavni sud Srbije ocenio je danas neustavnim odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju o novčanim kaznama za medije, jer predstavljaju kršenje slobode medija i izražavanja...Sud je ocenio da obaveza upisa u registar javnih glasila ne predstavlja povredu Ustava i međunarodnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.