Ministarka pravde odobrila izručenje trećeg Australijanca

Izvor: RTS, 11.Jan.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka pravde odobrila izručenje trećeg Australijanca

Narednih dana Tristan Voters biće izručen Australiji po odobrenju ministarke pravde Nele Kuburović, rečeno je "Tanjugu" u njenom kabinetu. Voters se traži zbog međunarodnog šverca kokaina.
Tristan Voters je poslednji, od tri Australijanca, koji su prošle godine u januaru bili uhapšeni u hotelu Metropol u Beogradu po poternici Australije.
Dejvid Kempbel i Rohan Arnold su ranije izručeni, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se saglasili sa ekstradicijom matičnoj zemlji, za razliku od Votersa koji se sve vreme protivio izručenju.
Pre odluke ministarke pravde, Viši i Apelacioni sud u Beogradu su utvrdili da su ispunjeni uslovi za izručenje Votersa, odnosno da su ispunjeni uslovi iz Konvencije Ujedinjenih Nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnopravnim stvarima.
Australija Votersa, kao i drugu dvojicu, traži zbog krivičnih dela iz krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge".
Voters je u ekstradicionom pritvoru koji mu je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje koji je za njim izdao Interpol u Kanberi.
Sva tri pomenuta Australijanca su bila uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međunarodne istrage šverca droge.
U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala od uhapšenih je tada zaplenjeno 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj, saopštila je policija.
Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima, u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.
Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je tada policija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.