Mediji sa zapada traže srpske korene ubice sa Novog Zelanda - od Miloša Obilića i Stefana Lazara do Radovana Karadžića?!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji sa zapada traže "srpske korene" ubice sa Novog Zelanda - od Miloša Obilića i Stefana Lazara do Radovana Karadžića?!

Australijski premijer Skot Morison opisao je napadača Australijanaca Brentona Taranta kao "pripadnika desnice" i "nasilnog teroristu". Mediji pišu da je Tarant nekoliko dana pre napada na društvenim mrežama objavio manifest na 74 strane, u kom je najavio da će izvršiti napad.

U manifestu Tarant spominje i učešće Sjedinjenih Država i NATO Alijanse u dešavanjima na Kosovu.

Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da "neće dozvoliti da se ikada više ponovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju hrišćane u Evropi", prenosi RTS.

"Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile", napisao je Tarant u manifestu, prenosi "Dejli mejl".

Američka tv mreža CBS objavila snimak hapšenja

Australijanac Brenton Tarant, koji je uživo prenosio napad na džamiju Al Nur u novozelandskom Kraistčrču na društvenim mrežama, priveden je odmah nakon napada, a američka tv mreža CBS objavila je snimak njegovog hapšenja.

On se u trenutku kada ga je opkolila policija nalazio u vozilu na kojem su pronađene dve eksplozivne naprave, preneo je sarajevski portal Klix.

Vlasti su ranije saopštile da su uklonile Tarantove profile na društvenim mrežama, kao i video njegovog krvavog pohoda.

Takođe, uklanjaju sve račune i postove u kojima se pruža podrška i upućuju molitve za uhapšene teroriste.

Četiri osobe, tri muškarca i jedna žena uhapšeni su zbog ova dva napada.

U manifestu piše i da je inspirisan delima norveškog desničara Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Osim Brejvikom, napadač je bio inspirisan i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta – iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.

Iz manifesta se može zaključiti da je opsednut nadmoćnošću bele rase nad ostalima, pogotovo muslimanima.

Sebe opisuje kao "etno nacionalističkog eko fašistu" koji se prethodno identifikovao kao komunista, anarhista i libertarijanac. Napisao je da veruje u etničku autonomiju za sve ljude".

Kruže snimci  za koji ne postoji potvrda autentičnosti na kojima napadač sluša pesmu o Karadžiću... Stefan Lazar, Marko Miljanov "prethodno izvršili napad"

Na Internetu kruži snimak, za koji ne postoji potvrda autentičnosti niti kada je snimljen, na kome se vidi Australijanac Brenton Tarant, učesnik u masakru u džamijama na Novom Zelandu, kako nosi oružje na kojem su ćirilicom ispisana i srpska imena - Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Miloš Obilić, Bajo Pivljanin....

Kako prenosi britanski "Dejli mejl", na Internetu se pojavio snimak iz kola napadača pre nego što je izvršio masakr, čija autentičnost takođe nije potvrđena, na kome se čuje kako muškarac sluša srpsku krajišku pesmu "Od Bihaća do Petrovca sela", u kojoj se pominje ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Na fotografijama koje je objavio "Dejli mejl" vidi se da su na šaržerima koje je ubica koristio ćirilicom ispisana imena.

"Dejli mejl" greškom navodi da su to imena ljudi koji su ranije izveli napade, a reč je o imenima srpskog kneza iz 14. veka i crnogorskog vojvode iz 19. veka

Dejli bist: "Napadač inspirisan srpskim napadima na muslimane"

Američki sajt "Dejli bist" objavio je da je Australijanac u manifestu na internetu je prethodno pominjao "mem" koji se odnosi na "srpske napade na bosanske muslimane".

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu "8čen", bliskom ekstremnoj desnici, objavio puno "memova", slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao "onog koji uklanja kebabe" (kebab removalist), što se po "Dejli bistu" odnosilo na "mem" sa sajta "4čen" o srpskim napadima na bosanske muslimane.

"Pravite memove, postujte memove i širite memove. Memovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest", poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

Na oružju teroriste i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen"

Na oružju australijskog teroriste Brentona Taranta nalazi se i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i takozvana "Odal runa", znak u obliku romba, koju su pripadnici ove divizije nosili na uniformi.

Terorista je nosio i amblem "Crno sunce". Crno sunce (nem. Schwarze Sonne), takođe ponekad nazivano Sunčev kolut (nem. Sonnenrad ) je simbol okultnog značenja, a osnova simbola je "sunčev krug" koji je oslikan na podu "Obergruppenführer" dvorane u dvorcu Wewelsburg u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji je pre i tokom Drugog svetskog rata bio jedno od najznačajnijih mesta za Schutzstaffel (ili SS - paravojna organizacija koja je bila glavni deo Nacionalsocijalističke partije u Nemačkoj) Hajnriha Himlera.

Danas ga često koriste i okultne grupe vezane za nemački neo-poganski pokret, ali i satanisti, preneo je Radio Sarajevo.

Na oružju su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom istorije borile protiv prodora Turaka u Evropu. Tu su i imena Bajo Pivljanin, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar i Miloš Obilić.

Bajo Pivljanin (1630-1687) - hajdučki harambaša s Pive, Miloš Obilić - junak iz srpske epske poezije koji je, prema predaju, ubio osmanskog sultana Murata I. u Bici na Kosovom Polju, 1389. godine.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901) - crnogorski narodni književnik, vojvoda iz plemena Kuči i Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389) koji je poginuo u boju s Turcima na Kosovskom Polju.

I vlaški knez Šerban Kantakuzin...

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 - 1688), koji je sarađivao s rumunskim knezom srpskog porekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sledeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Marko Antonio Bragadin (1523 - 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 - 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vreme ratova Austrije sa Turcima.

Sve ove ličnosti spaja jedno - u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske. Mada su pojedini s Turcima jedno vreme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je s velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsedao Beč 1683.

Dačić: Napadač nema veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izveštaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

"Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Takođe je naveo da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao:

"Čovek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, video sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim."

Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima, dodavši da je reč o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

"Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom sveta", rekao je Dačić, podsetivši da kada su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrednostima.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće" reakcije Prištine.

"Kada Tači, Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika", rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma?", upitao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Napadač prije napada objavio manifest: Bog vas blagoslovio, vidimo se u Valhali

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2019

Na društvenim se mrežama prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje da ga je napisao jedan od napadača na Novom Zelandu. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja. U njemu napadač objašnjava razloge napada.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.