Gruevski potvrdio da mu je Mađarska odobrila azil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski potvrdio da mu je Mađarska odobrila azil

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu objavio je da je dobio azil u Mađarskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Danas je Mađarska, zemlja - članica EU i NATO, odgovorila pozitivno na moj zahtev o dobijanju političkog azila zbog političkog progona u Makedoniji, napisao je Gruevski.

"U zahtevu sam naveo da mi Vlada želi oduzeti slobodu koristeći nedemokratske korake i metode, zloupotrebljavajući tužilački i sudski sistem u Makedoniji", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodao je Gruveski ističući da Makedonija ne sme ostati zemlja gde Vlada vlada sudskim sistemom i gde ima političkih progona svakog dana. To mora stati", navodi Gruevski.

"Makedonija treba da postane članica NATO i EU, ali ne sme se dozvoliti da se pod plaštom ovog cilja, aktuelna nedemokratska vlast obračunava sa političkim neistomišljenicima i da konstruiše sudske slučajeve i zatvorske kazne, kako bi nesmetano vršila kriminalne radnje, rasprodavala državne i nacionalne interese" piše Gruevski.

Gruveski je 11. novembra pobegao iz Makedonije gde je trebalo da izdržava zatvorsku kaznu.

Makedonija: Poslat zahtev za ekstradiciju Gruevskog

Makedonsko ministarstvo pravde uputio je danas vlastima u Mađarskoj zahtev za ekstradiciju Nikole Gruevskog.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahteva ekstradiciju Nikole Gruevskogi "imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela" i traži da bude "lišen slobode i zadržan u pritvoru", uz podsećanje da je za njim izdata međunarodna poternica.

Zahtev za ekstradiciju odnosi se na izvršenje pravosnažnosti presude kazne zatvora od dve godine i za nastavak četiri krivičnih procesa koji se vode pred makedonskim sudovima.

U zahtevu makedonskog ministarstva pravde se obrazlaže da ni jedno delo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično delo, odnosno da ova dela nisu predviđena u Evropskoj konvenciji za ekstradiciju kao dela za koja može ekstradicija da bude odbijena.

Navodi se da je Makedonija bezbedna država u kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji, koji bi doveo u opasnost život ili integritet bilo kog pojedinca.

Vest o azilu prva prenela Albanska agencija INA

Albanska agencija INA javila je danas da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SADA JE MAĐARSKA NA POTEZU: Poslat zahtev za ekstradiciju Gruevskog

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2018

Makedonsko ministarstvo pravde uputio je danas vlastima u Mađarskoj zahtev za ekstradiciju Nikole Gruevskog...Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahteva ekstradiciju Nikole Gruevskogi "imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela" i traži da bude "lišen slobode i zadržan u pritvoru",...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.