MARJANOVIĆI I DALJE ĆUTE Zašto je ovaj postupak Višeg tužilaštva toliko RAZOČARAO sestru ubijene pevačice da je zatražila starateljstvo nad Janom

Izvor: Blic, 18.Okt.2017, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARJANOVIĆI I DALJE ĆUTE Zašto je ovaj postupak Višeg tužilaštva toliko RAZOČARAO sestru ubijene pevačice da je zatražila starateljstvo nad Janom

Teodora Krsmanović, sestra od strica Jelene Krsmanović, juče je presekla i odlučila da zatraži starateljstvo nad malom Janom, ćerkom ubijene pevačice. Na ovu oduku se odličila 19 meseci nakon ubistva izrevolitrana jučerašnjim ponašanjem porodice Marjanović i Višeg tužilaštva.

Teodora je juče bila prva na spisku osoba koje će biti saslušane kako bi pomogli rasvetljavanju stravičnog ubistva Jelene Marjanović iz aprila 2016. godine za koje je pre mesec dana osumnjičen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njen zet, Jelenin suprug, Zoran. Međutim, kada je juče ujutru stigla u Više javno tužilaštvo sačekalo ju je neprijatno iznenađenje.

Tek kada je stigla na svedočenje, Teodora je saznala da joj je ukinut status oštećene u postupku koji se vodi povodom Jeleninog ubistva! To znači da Teodora neće moći da se priduži krivičnom gonjenju svog zeta Zorana Marjanovića, kao ni da preduzme korake koji bi pomogli u istrazi svirepog ubistva.

Šta znači status oštećene?

U dopisu koji je Teodori krajem septembra, odmah nakon hapšenja Zorana Marjanovića zbog sumnje da je ubio Jelenu, stigao na kućnu adresu iz Višeg tužilaštva stajalo je 12 predloga koje je kao oštećena u slučaju ubistva svoje sestre mogla da preduzme i na taj način doprinese istrazi.

Naime, kako je stajalo u pozivu iz Tužilaštva, Teodora je kao oštećena mogla između ostalog da:

1. podnese predloge i dokaze za ostvarivanje imovinsko - pravnog zahteva i da predloži privremene mere za obezbeđenje njenog imovinsko - pravnog zahteva;

2. da ukaže na činjenice i da predloži dokaze koji su od važnosti za predmet dokazivanja;

3. da angažuje advokata;

4. da ima pristup predmetu koji se vodi protiv njenog zeta;

5. da bude obaveštena o odbacivanju krivične prijave ili odustanu javnog tužioca od krivičnog gonjenja;

6. da za to podnese prigovor;

7. da preduzme krivično gonjenje i zastupa optužbu ukoliko javni tužilac ne preduzme krivično gonjenje;

8. da prisustvuje pripremnom ročištu;

9. da prisustvuje suđenju i učestvuje u izvođenju dokaza.

Međutim, sve ove radnje Teodora sada, kao svedok, ne može da preduzme.

Da situacija bude još komplikovanija, niko drugi od članova porodice Krsmanović, takođe ne može da dobije ovaj status s obzirom da nesrećna Jelena nije imala bližu rodbinu od Teodore jer su joj i otac i majka, ali i stric preminuli.

Advokati iznenađeni odlukom

Kako navode iz advokatske kancelarije "Predrag Savić" kojoj je Teodora dala punomoćje da je zastupaju kao oštećenu u slučaju ubistva njene sestre, ostali su zatečeni kada joj je tužilac nakon ulaska u Tužilaštvo ukinuo status oštećene.

- Teodora je dobila poziv na saslušanje kao svedok - oštećena, a i mi kao njeni punomoćnici. Međutim, danas je tužilac ukinuo to na zahtev odbrane. Samim tim stiče se utisak da se odbrana Zorana Marjanovića više plaši punomoćnika nego javnog tužioca, jer mi ukidanjem gubimo pravo da imamo uvid u spise predmeta, ali ni da prisustvujemo saslušanju. Faktički, Teodora je sada svedok kao i bilo koji drugi - navode u advokatskoj kancelariji "Predrag Savić".

Jednostavnije rečeno, Teodori su postavljena konkretna pitanja, ona je na njih odgovorila, i iako je sestra ubijene Jelene ona više prava da se meša u istragu - nema. Takođe, nema pravo ni da prisustvuje ostalim saslušanjima, niti da ima uvid u spise slučaja...

Propadaju planovi porodice Krsmanović

Ova odluka znači i da svi planovi porodice Krsmanović, na čelu sa Teodorom, neće moći da podnesu zahtev tužilaštvu da se izvadi listing poziva ubijene Jelene, za koju su bili ubeđeni da bi mogao biti jedan od ključnih dokaza u istrazi ubistva.

Naime, oni su, kako smo pisali, planirali da podnesu zahtev da se obavi analiza listinga telefonskog broja Jelene Krsmanović u periodu od 1. aprila 2016. od 17.30 sati, kada je uzela ćerkicu iz vrtića do 17 sati narednog dana kako bi se utvrdilo da li je sa njenog broja bilo odlaznih poziva i prema kome.

Osim toga, u vodu pada i plan da od tužilaštva zatraže da se utvrdi gde je tokom drugog dana aprila prošle godine bila Zorica Mitrović, devojka Jeleninog supruga Zorana za koju sumnjaju da je umešana u slučaj.

Izrevoltirana odlukom Višeg tužilaštva i lošim tretmanom koji je juče doživela, teodora je odlučila da zatraži starateljstvo nad šestogodišnjom Janom, ćerkom Jelene i Zorana.

- Ne mogu Janu zastupati članovi porodice Marjanović protiv čijeg sina se trenutno vodi istražni postupak. Mi ćemo se, takođe, zbog čitave situacije u tužilaštvu i nekolegijalnosti Marjanovićevih advokata, tako i zbog ponašanja prema Teodori, ali i koleginici koja zastupa Teodoru žaliti nadležnim organima - Državnom veću tužilaca i Advokatskoj komori Beograda i tražićemo disciplinsku odgovornost jer je koleginica dobila poziv na saslušanje,a sa njega je izbačena - naglasio je Savić.

Naime, Više tužilaštvo usvojilo je prigovor odbrane Zorana Marjanovića da nema osnove da Teodora u ovom slučaju bude oštećena jer "nije Jelenin blizak srodnik".

Brat i otac odbili da svedoče

Odmah posle Teodore, juče je trebalo da svedoče Miloš i Vladimir Marjanović, Zoranovi brat i otac. Oni su se u zakazano vreme uredno pojavili u Tužilaštvu, međutim napustili su ga posle samo nekoliko minuta. Naime, oni su iskoristili svoje pravo kao najbliži članovi porodice osumnjičene osobe i odbili da pričaju o odnosu Zorana i Jelene. Samim tim, oni su ovim potezom jasno stavili do znanja da ne žele da pomognu tužilaštvu da razreši misteriozno ubistvo u Borči.

Sledećeg ponedeljka nova saslušanja

Naredna saslušanja svedoka u slučaju ubistva Jelene Krsmanović biće održana 23. i 30. oktobra u Višem javnom tužilaštvu. Tada će prvi na listi svedoka biti Zoranov sin iz prvog braka Uroš Marjanović, kao i Zoranova majka Zorica. I oni, kao Vladimir i Miloš, po zakonu mogu da odbiju da svedoče.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovaj postupak Višeg tužilaštva je RAZOČARAO Jeleninu rođaku da je zatražila starateljstvo nad Janom

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2017

Teodora je bila prva na spisku osoba na saslušanju..Teodora Krsmanović, sestra od strica Jelene Krsmanović, presekla je i odlučila da zatraži starateljstvo nad malom Janom, ćerkom ubijene pevačice. Na ovu oduku se odlučila 19 meseci nakon ubistva izrevolitrana jučerašnjim ponašanjem porodice...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.