Lazarević pravosnažno oslobođen od optužbi da je odavao tajne Šariću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarević pravosnažno oslobođen od optužbi da je odavao tajne Šariću

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Branka Lazarevića, nekadašnjeg šef kabineta bivšeg ministra policije od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Istom odlukom i ostali optuženi u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni - policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kojem je suđeno u odsustvu jer je u bekstvu.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

Svi su oslobođeni optužbi za krivično delo odavanje službene tajne, a Lazarević i za udruživanje u Šarićevu kriminalnu grupu, jer sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

U detaljnom obrazloženju presude, Apelacioni sud navodi da su neosnovani žalbeni navodi tužioca kada je u pitanju krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela za koje se teretio Lazarević.

Ovaj sud smatra da je prvostepeni sud pravilno, usled nedostatka dokaza, Lazarevića oslobodio od optužbe za ovo krivično delo, s obzirom da, kako kaže, "iz izvedenih dokaza nije bilo moguće utvrditi ni da li je, ni kako je, ni kada je i u kakvim okolnostima Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, niti da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da joj pripada".

Apelacioni sud nadalje nalazi i da je pravilan stav prvostepenog suda da se iz izvedenih dokaza nije mogao izvesti nesumnjiv zaključak o tome da je Lazarević izvršio produženo krivično delo odavanje službene tajne, a Boris Gara, Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović krivično delo odavanje službene tajne, od čega Štrbac i Radulović u podstrekavanju.

Apelacioni sud je ukazao da - da bi neki podatak predstavljao službenu tajnu neophodno je ispunjenje dva kumulativna uslova - da je reč o podacima i dokumentima koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni službenom tajnom i da bi odavanjem takvih podataka ili dokumenata bila prouzrokovana ili bi mogla da bude prouzrokovana štetna posledica za službu.

"Prema stavu Apelacionog suda, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pružilo sudu dokaz samo za ispunjenost prvog od dva navedena uslova, dok za drugi nisu pruženi nikakvi dokazi. Sud je imao u vidu i to da su u toku postupka pravnosnažnim rešenjem izdvojeni iz spisa svi transkripti prisluškivanih razgovora Radulovića i Štrbca, te isti nisu mogli da se koriste", navodi se u obrazloženju presude.

Prema oceni Apelacionog suda, pravilno prvostepeni sud zaključuje da Tužilaštvo nije prezentovao nijedan dokaz o tome da je komunikacija između okrivljenih i kako Tužilac navodi "drugih pripadnika organizovane kriminalne grupe, nakon saznanja o tome da se prisluškuju, promenjena na taj način što su prešli na komunikaciju putem draftovanih mejlova", budući da Tužilaštvo sudu nije prezentovalo nijedan dokaz kojim bi se isti navodi mogli proveriti.

"Dakle, iz navedenog je nesumnjivo zaključeno da je komunikacija između navedenih lica ne samo nastavljena već nije ni promenjena", naglasio je Apelacioni sud.

Takođe smatra da nije dokazano da su u ovom slučaju nastupile štetne posledice za službu, jer je navodno u tom trenutku policiji onemogućeno da prikupi dokaze o vršenju krivičnih dela na osnovu kojih bi se pokrenuo krivični postupak protiv osumnjičenih iz tzv. Šarićeve grupe.

Apelacioni sud je ukazao da je pravilno utvrdio prvostepeni sud da je policija i dalje prikupljala dokaze i posle perioda koji je opredeljen kao vreme izvršenja radnji okrivljenih, a štetna posledica po službu nije dokazana s obzirom na to da su prema tim licima iz tzv. Šarićeve grupe pokrenuti krivični postupci.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne za koje se terete.

Optuženi su se teretili da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanicne istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šarić je početkom decembra, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Branko Lazarević oslobođen optužbi da je odavao tajne Šariću

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2019

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije, od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića...Istom odlukom i ostali optuženi u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni -...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.