Kuburović: Suđenje u slučaju stečajne mafije nerazumno dugo trajalo

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Suđenje u slučaju "stečajne mafije" nerazumno dugo trajalo

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je suđenje okrivljenima u postupku poznatom kao "stečajna mafija" koji je pravosnažno okončan oslobađajućom presudom nakon 12 godina, primer "nerazumno dugog suđenja". Očekuje da će stanke iskoristiti svoje pravo i u skladu sa zakonom podneti zahtev za naknadu štete.
Kuburovićeva je napomenula da ne može da navede koliki će iznosi biti dodeljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranakama iz tog postupka dok one ne podnesu zahteve i ne navedu iznose koje smatraju da treba da dobiju zbog, kako je rekla, "ovakvog suđenja i presude koja je usledila kao rezultat tako dugog procesa".

"Kada pitate da li je od postupka moglo da se ranije odustane, da li optužnica nije bila dobra - upravo smo krenuli u reformu krivičnog zakonodavstva i postupka u krivičnim predmetima kako bi pokušali da imamo sve uslove da imamo dobre i kvalitetne optužnice", rekala je Kuburović novinarima.
Zato je, kako je ukazala, donet novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koji je počeo da se primenjuje od 1. marta ove godine - da bi mogao da obezbedi kvalitetno prikupljanje dokaza i multisektorsku saradnju državnih organa, pre svega policije i tužilaštva.
Kuburovićeva je ukazala da se zbog neosnovanog lišenja slobode svake godine izdvajaju velika sredstva za odštetu.
Pojasnila je da stranke koje nisu zadovoljne iznosom koji im ponudi Komisija Ministarstva pravde kao odštetu, idu na parnični postupak koji izaziva dodatne troškove jer vrlo često, kako je rekla, dolazi do prinudnog izvršenja i mnogostruko visoke tršokove.
Odgovarajući na pitanje koje se tiče oslobađajućih presuda "stečajnoj mafiji" i pripadinicma Jedinice za specijalne operacije, predsednik Vrhovonog kasacionog suda Dragomir Milojević je naveo da tu nema krivice suda.
"Sud je doneo odluke na osnovu činjenica koje je utvrdio na glavnom pretresu, a to se odnosi na sve oslobađajuće presude. Zašto je došlo do tih optužnica to je pitanje za nekog drugog", rekao je Milojević, ukazujući da je odgovor na pitanje "ko je tu kriv", veoma kompleksan.
"Važno je da se u preistražnom i istražnom postupku prikupe valjani i kvaliteni dokazi. Tužioci su završili iste fakultete kao i mi sudije tako da što se tiče ocene, trebalo bi i da budu oprezniji prilikom podnošenja optužnice", rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda.
Milojević je napomenuo da broj stranica u optužnici ništa ne znači, ako su dokazi problematični i dovode do oslobađajućih presuda.
U ovom slučaju, država je već odbrani platila pre tri godine 285 miliona dinara. Advokati opet računaju.
"Kad se sabere bilo je 20 godina pritvora za sve okrivljene. Samo advokatski troškovi su 200.000 po jednom od okrivljenih, računajte 7.000 dinara koliko je prosek po danu", kaže advokatica Zora Dobričanin.
Za prethodne dve godine država je imala šta i da računa.
Za 2016. platila je više od 205 miliona dinara zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i još 47 miliona naknade nematerijalne štete po presudama suda u Strazburu. 2017.
U prvom slučaju dala je 170 miliona, u drugom 13,5 miliona.
"Godine 2017. primljeno je 5.545 za naknadu štete za povredu prava na suđenje u razumnom roku. Imamo tendenciju rasta, jer je do 30. aprila primljeno 3.268 predmeta", ističe Milojević.
Građanima kojima je povređeno pravo da im se sudi u razumnom roku država sada nudi poravnanje mimo suda kako bi izbegli dugotrajne sudske postupke i velike troškove.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Slučaj 'stečajna mafija' nerazumno dug, sad mogu da tuže"

Izvor: B92, 18.Jul.2018

Beograd -- Ministarka pravde izjavila da je suđenje u slučaju "stečajna mafija", koje je okončano oslobađajućom presudom nakon 12 godina, primer "nerazumno dugog suđenja"...Ministarka nela Kuburović je izjavila da očekuje da će stanke iskoristiti svoje pravo i u skladu sa zakonom podneti zahtev...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.