Komisija štiti lekare koji su vratili porodilju

Izvor: Blic, 14.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija štiti lekare koji su vratili porodilju

BEOGRAD - Stručni tim koji je u Kliničkom centru formiran da ispita zbog čega je Svetlana Vučković, teško povređena u saobraćajnoj nesreći kod Smedereva, vraćena iz Urgentnog centra, u prvom izveštaju je naveo da lekari nisu načinili propust. Međutim, ta komisija se uopšte nije bavila odgovornošću lekara zbog vraćanja porodilje u komi, već analizom obavljenog pregleda, što nije ni trebalo da bude njihov zadatak, saznaje „ Blic”.

Tako, u prvim rezultatima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije utvrđeno ko je i zbog čega teško povređenu pacijentkinju uputio nazad u požarevačku bolnicu. Naime, posle saobraćajne nesreće, lekari u Požarevcu su Svetlanu odmah operisali. Carski rez i operacija trajali su od 12.30 do 13.30, a već u 14.30 časova ona je bila u sali za reanimaciju u Urgentnom centru u Beogradu. Odmah posle pregleda u Beogradu, lekari u Urgentnom centru su dopustili da se pacijentkinja sa teškim povredama glave ponovo transportuje u Požarevac. Sutradan, kako se pacijentkinji stanje pogoršalo, ona je ponovo prevezena u Urgentni centar. Zbog toga se u ovom slučaju ne radi o tretmanu lečenja, već o nehumanom ophođenju prema tek operisanoj ženi.

prvi rezultati

- To su prvi podaci stručnog tima. Istraga još nije gotova. Treba još da raspravimo o tome zbog čega je nisu prvi put primili u bolnicu. Ceo postupak biće gotov u utorak ili sredu - kaže za „Blic” dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

On je ponovio da nijedan pacijent ne sme biti vraćen iz UC.

- Osnovna stvar je da je pacijentkinja sada stabilna i da se polako oporavlja - ističe dr Bajec.

U saobraćajnoj nesreći povređeno je i troje Svetlanine dece. Emina, koja je hospitalizovana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj za sada je dobro. Tek rođena beba smeštena je u Institutu za neonatalogiju. Nalazi se u inkubatoru, a stanje joj je stabilno.

A u Smederevu je grčkom državljaninu Valisu Joanisu, protiv koga je policija podnela krivičnu prijavu za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređena Svetlana Vučković, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, i njeno troje dece, određen pritvor od 30 dana. Istražni sudija Opštinskog suda u Smederevu Dragan Rogan kaže za „Blic” da su analize krvi oba vozača, Valisa Joanisa i Vladana Živkovića, Svetlaninog supruga, pokazale da nisu bili pod dejstvom alkohola.

Slučaj Svetlane Vučković je jedan od primera propusta lekara. Neki od slučajeva ostaju nekažnjeno, neki se godinama razvlače na sudu, ali postoje i retki primeri gde su lekari kažnjeni - uglavnom novčano. Međutim, odštetu ne plaćaju oni, već institucije u kojima rade i to novcem namenjenim za nabavku sanitetskog materijala, lekova. Poslednji slučaj u zdravstvenom centru Čačak, kada su lekari Stanici Simović pogrešno dijagnostikovali rak i amputirali levu dojku, ukazuje da će novac namenjen za lekarske plate, lekove i sanitetski materijal biti utrošen za nadoknadu štete od 900.000 dinara.

- Najgore je da se šteta nadoknadi iz sredstava zdravstvenog osiguranja. Jer, to je novac osiguranika izdvojen za pružanje zdravstvene zaštite, a ne za nadoknadu štete u slučaju greške pojedinca - kaže za „Blic” Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

odštete za greške

Ona kaže da direktori zdravstvenih ustanova imaju pravo da novac nadoknade od lekara koji je i napravio štetu.

- Pošto sve više imamo ovakvih slučajeva da ustanove moraju da plate umesto pojedinaca za greške, razmišljali smo da uputimo i zdravstvenim ustanovama instrukcije da u ovakvim situacijama moraju da izvrši regres od lekara koji su direktno napravili štetu. Ako se radi o lekarskoj grešci, tačno se zna koji je lekar to napravio. On treba da odgovara. Naravno, postoji i odgovornost ustanove i po tom osnovu sudovi i dosuđuju da to plati zdravstvena ustanova. Pogrešno bi bilo da zdravstvena ustanova ne regresira nastalu štetu od odgovornog lekara - objašnjava Vukajlovićeva.

Međutim, sve ustanove imaju sopstvene prihode od vanstandardnih usluga, kao, na primer, lečenja stranaca, i ovakve štete bi trebalo da plate od tih sredstva.

- I KBC „Bežanijska kosa” mora pacijentu da plati oko dva miliona dinara odštetu. U toku su sporovi i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Možda bi rešenje bilo osiguranje lekara i zdravstvene ustanove od odgovornosti. U tom slučaju ovu štetu bi platile osiguravajuće kuće - ističe direktorka Fonda.

LEKARSKE GREŠKE KOJE SE ISPITUJU

ANJA GRAHOVAC

Trogodišnja Anja Grahovac operisala je 21. maja prošle godine kataraktu i nije se budila iz kome do smrti 4. juna. Istraga je pokrenuta protiv anesteziologa Stanoja Glišića, lekara Božidara Ilića, servisera aparata za dovod kiseonika Milana Vasiljevića i vlasnika Klinike „Perfekta” Dejana Milutinovića, koji je ustupio prostorije ordinaciji „Ilić”. Lekari sa VMA utvrdili su da je devojčica umrla usled nedostatka kiseonika tokom operacije. Još se čekaju rezultati novog veštačenja.

- Iako su nam rekli da će za dve do tri nedelje stići nalazi veštačenja, još nisu stigli u Okružni sud. Očekujemo svakog trenutka da se to desi - kazala je za „Blic” Ivana Grahovac, majka Anje Grahovac.

JELICA RADOVIĆ

Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je prekjuče optužnicu protiv četvoro lekara Klinike „Decedra” zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je posle operacije čukljeva preminula od sepse. Zbog nesavesnog lečenja optužnica je podignuta protiv hirurga ortopeda Slavka Tomića, anesteziologa Olivere Jeremić i Miodraga Stojanovića. Vlasnica klinike Svetlana Sremčević optužena je za nesavesan rad u službi.

KATARINA MILORADOVIĆ

Katarina Miloradović (30) preminula je nakon što joj je u Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Medikus” u Požarevcu urađen prekid trudnoće. Žena je, usled „krvne zaraze, zapaljenja materice i drugih komplikacija”, preminula 12. decembra 2007. godine u Kliničkom centru u Beogradu. Otac Katarine Miloradović, Draško Zgonjanin kaže za „Blic” da se istraga odužila jer još nije izvršeno medicinsko veštačenje.

- Medicinski nalazi posle obdukcije bili su u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, ali oni nisu izvršili veštačenje iz meni nepoznatih razloga. Tako da je sada istražni sudija poslao sve nalaze da se veštače u sudskoj medicini u Nišu - kazao je Zgonjanin.

DALIBOR HAVLEK

Dalibor Havlek (14) je 24. decembra 2007. primljen u Dečju bolnicu u Tiršovoj ulici u Beogradu sa dijagnozom diskretnog suženja jednjaka i urađena mu je gastroskopija unutrašnjih organa. Tokom pregleda dečak je ostao bez vazduha i dobio je napade. Lekari nisu prekinuli pregled, iako je majka to zahtevala. Tek kada je dobio drugi napad, Dalibora su preneli na Odeljenje intenzivne nege, gde je nakon tri dana pao u komu, a preminuo je 15. februara ove godine. U tužilaštvu još čekaju nalaze medicinskog veštačenja. Majka dečaka Stana Havlek kaže za „Blic” da želi da krivci budu kažnjeni za nemarnost prema njenom detetu.

MILIJANA LJUBOJA

Četvrto opštinsko tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv dvojice doktora Zemunske bolnice koji se terete za nesavesno lečenje Milijane Ljuboje (37), koja je pre dve godine preminula nakon operacije žučne kese. Iako je nad njom trebalo da bude izvršena rutinska operacija, ona je nakon mesec i po dana provedenih u bolnici umrla od sepse. Istražni sudija u novembru treba da sasluša doktora Vladimira Špicu, dok je doktor Pajo Knežević saslušan sredinom septembra.

N. J.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porodilju u komi vratili iz Urgentnog centra

Izvor: Politika, 15.Nov.2008, 00:37

Svetlanu Vučković, zbog neorganizovanog zdravstvenog sistema, tri puta prevozili na relaciji Požarevac–Beograd ..Zdravstveno stanje Svetlane Vučković, porodilje u komi koja je u utorak, posle saobraćajne nesreće na autoputu Beograd – Niš, sa teškim povredama glave vraćena iz Urgentnog...

Nastavak na Politika...

Pregled štampe (15.11.2008.)

Izvor: RTS, 15.Nov.2008

Politika: Penzije s povišicom, plate po meri inflacije, Beograd čeka da Brisel ubedi Prištinu; Blic: Kriminalac iz Unmika krio dokaze o „žutoj kući”, Komisija štiti lekare koji su vratili porodilju; Novosti: Rakete na čekanju, Dača jedini krivac..Beogradski dnevni listovi danas pišu o dogovoru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.