Ispituje se Canetova uloga u ubistvu Ive Pukanića

Izvor: Blic, 14.Avg.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispituje se Canetova uloga u ubistvu Ive Pukanića

Policije i tužilaštva Srbije i Hrvatske uskoro bi trebalo da održe sastanak na kome će jedna od tema biti i optužbe Ratka Kneževića u umešanost Stanka Subotića Caneta i duvanskog kartela u organizaciji više ubistva, kaže za „Blic” dobro upućeni izvor iz MUP Srbije.



„Blicov” izvor nije mogao da precizira datum sastanka sa hrvatskim kolegama, ali ističe da se može očekivati „vrlo brzo”. Dodaje da se za sada vrlo intenzivna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnja odvija sa nadležnima u Hrvatskoj, a sa kojima se radi istraga ubistva novinara Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

- U sklopu istrage ubistva Pukanića koji se vodi u saradnji sa hrvatskim istražnim organima ispituje se uloga Stanka Subotića Caneta. Na stolu će se naći i navodi Ratka Kneževića - kaže sagovornik „Blica”. MUP Srbije u stalnom je kontaktu sa specijalnim tužiocem Miljkom Radisavljevićem. U policiji navode da se u konsultacijama sa tužilaštvom sve proverava. Knežević je optužio Subotića, Mila Đukanovića, premijera Crne Gore, i Jovicu Stanišića, bivšeg šefa DB, da su predvodili duvanski kartel i organizovali ubistva. Za razliku od saradnje sa hrvatskom policijom, kako kaže izvor „Blica”, crnogorska policija „u poslednje vreme nije se posebno interesovala” dokle se stiglo u istrazi ubistva Pukanića, niti se obraćala srpskom MUP sa nekim zahtevima ili predlozima.

Dušan Davidović, direktor Centra za prevenciju kriminala Instituta za kriminološka istraživanja, kaže za „Blic” da za hapšenja vodećih ljudi iz duvanskog kartela moraju dobro da se prikupe dokazi, jer bi u suprotnom to bila sramota za istražne organe.

- To je razlog što se na primer u Italiji te istrage vode obazrivo, jer se čeka da se sa čvrstim dokazima priteraju uza zid. Đukanović je ima politički imunitet, a Subotić se sklonio u Švajcarsku, koja je poznata kao utočište za kriminalke, jer tamošnje vlasti teško odlučuju za ekstradiciju. Andrija Drašković čeka italijansku optužnicu - kaže Davidović.

On podseća da su u okviru akcija „Mreža” prikupljena dva kamiona pisanog materijala za šverc cigareta.

- Obaveza je policije i tužilaštva da se obračunavaju sa organizovanim kriminalom, nažalost kod nas je to počelo tek posle demokratskih promena, tako da je izgubljeno deset godina. Sada su zakonski okviri mnogo bolji, ali je teže naknadno skupljati dokaze. Istraga protiv duvanskog kartela je evropski interes. Istražni organi u Italiji i Nemačkoj tačno znaju šta je radio Subotić, šta Milo Đukanović, a šta Andrija Drašković - kaže Davidović.

Ratko Knežević

Bora Banjac, nekadašnji šef Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, kaže za „Blic” da tužilaštvo prvo mora da pošalje zahtev policiji za obavljanje informativnog razgovora u kome treba da se navede s kojim osobama i o čemu treba da se razgovara. Prema njegovim rečima, razgovor sa Ratkom Kneževićem mogao bi da se obavi i u Londonu gde on živi.

- Samo nečije tvrdnje nisu dovoljne. Rešavati zločine koji su se dogodili pre više godina skoro je nemoguće bez svedoka saradnika. Tek iskaz nekog iz same kriminalne organizacije, koji u detalje može da iznese šta se dešavalo ima težinu dokaza. Moraju da se prikupe i materijalni dokazi i da se uporede sa iskazima. To uopšte nije lak posao. Na primer, kada smo radili zemunski klan, prvo smo išli u Slovačku da saslušavamo Ljubišu Buhu Čumeta, pa smo onda obilazili lokacije na kojima su počinjeni zločini i sve proveravali. Tužilaštvo mora ovde da ide do kraja i da proveri sve otvorene pravce - kaže Banjac.

Profesor Momčilo Grubač objašnjava za „Blic” da je na tužilaštvu da naredi prikupljanje podataka i da posle oceni da li ima osnovane sumnje za pokretanje sudskog postupka.

- Ukoliko sumnja nije osnovana, onda se postupak obustavlja. Ocena da li će se pokrenuti sudski postupak tužilaštvo može da donese posle saslušanja svedoka i obavljanja neformalnih razgovora, prikupljanja materijalnih dokaza, kao što su zapisnici sa ubistva. Svi ti dokazi moraju da se ukrste i onda se donosi zaključak - kaže profesor Grubač.

Crnogorska policija ne sarađuje

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović najavio je da će „shodno objektivnim mogućnostima određeni navodi koje su Ratko Knežević i Stanko Subotić izneli u polemici biti predmet provera”. On je dodao da će „u okviru tih aktivnosti biti ostvarena saradnja sa srpskom, a po potrebi i sa policijama drugih država”. Policija Crne Gore dosad se nije obratila ni Srbiji ni Hrvatskoj tim povodom. U Hrvatskoj je već bilo pritužbi da crnogorski istražni organi nedovoljno sarađuju u istrazi ubistva Pukanića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.