Iscurio gas u Narodnoj biblioteci, dvoje mrtvih

Izvor: RTS, 24.Avg.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iscurio gas u Narodnoj biblioteci, dvoje mrtvih

Dva muškarca preminula su u Narodnoj biblioteci, gde je oko 13 časova došlo do curenja otrovnog gasa iz aparata za gašenje požara. Za sada se ne zna o kom gasu je reč. Iz zgrade evakuisano oko 50 osoba.

19.30 - Upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković ne očekuje da biblioteka ponovo počne da radi pre naredne sedmice. Odluka o tome biće doneta sutra.
15.55 – Zgrada biblioteke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije ugrožena, niti ljudi, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
15.45 – Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da se nesreća desila odjednom, na malom prostoru, te da nije bilo opasnosti ni po koga drugog.

15.10 – Još se ne zna o kom gasu je reč. Na terenu su policija i vatrogasci koji obezbeđuju mesto nesreće. 
14.30 – Hitna pomoć navodi da su preminula dva muškarca nakon curenja gasa. Iz zgrade evakuisano više od 50 ljudi.
14.20 – Više osoba je povređeno u nesreći u Biblioteci u Skerlićevoj ulici.
Portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac rekao je za RTS da su preminuli muškarci stari oko 30 i oko 50 godina. 

Reč je o radnicima privatne firme "Empeks" koja je već nekoliko godina imala ugovor sa Narodnom bibliotekom o servisiranju aparata.
MUP je saopštio da su oni preminuli od posledica gušenja. Još se ne zna koji gas je iscurio niti šta su uzroci, koji će biti utvrđeni istragom.
Radnici su došli u vanrednu kontrolu aparata koja se vrši pre redovne kontrole.
Prema rečima ministra kulture Vladana Vukosavljevića, prethodna provera aparata obavljena je 22. aprila.
Vukosavljević je napomenuo da nije došlo do eksplozije nego do naglog curenja gasa u kontrolnoj sobi, nakon čega su zaposleni odmah evakuisani.
Prema prvim informacijama, do tragedije je došlo kada se izlio otrovni gas iz aparata za gašenje požara, rekao je Vukosavljević. 
"Najtragičnije jeste da su život izgubile dve osobe koje su radile u ovlašćenoj firmi za servisiranje protivpožarnog sistema koji su bili u obilasku i kontroli sistema", naveo je Vukosavljević i dodao da nisu bili ugroženi zaposleni i nije oštećena imovina biblioteke.
On je rekao da su radnici nastradali, jer se očigledno radi o veoma skučenom prostoru kontrolne sobe, te da gas obično izaziva nesvesticu, a ne smrt.

Vukosavljević je rekao da ne može zvanično da potvrdi u kojoj firmi su nastradali radili, ali je rekao da je čuo da se radi o preduzeću koje se duže od dve godine bavi nadzorom i kontrolom protivpožarnog sistema i da ima zaključen ugovor sa bibliotekom.
Kako je rekao, prema propisima, redovna kontrola se obavlja svakih šest meseci i tada se kontroliše ceo sistem.
Vukosavljević je dodao da nema informaciju da li su radnici bili pozvani ili ih je firma poslala u kontrolu.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za RTS da zgrada Narodne biblioteke nije ugrožena.
Vesić navodi da pretpostavlja da će protivpožarna policija naložiti kontrolu aparata za gašenje požara.
Zamenik gradonačelnika izjavio je saučešće porodicama tragično stradalih radnika. 
Vesić napominje da je današnji incident treći u poslednjih nekoliko dana u Beogradu, te je apelovao na sve koji dolaze u dodir sa tim materijama da paze. 

Upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković rekao je da se rade toksikološka istraživanja i da nema opasnosti za korisnike i blago koje se čuva u biblioteci.
Kada će biblioteka ponovo početi da radi, biće odlučeno sutra posle konsultacija s nadležnima, a upravnik očekuje da to ne bude pre naredne sedmice, o čemu će obavestiti posetioce.
MUP je ranije saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli na lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasioca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca bez svesti.
Muškarci su predati Hitnoj pomoći i, nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika privatne firme.
Iz zgrade Narodne biblioteke evakuisano je više od 50 osoba, zaposlenih i posetilaca.
Saobraćaj u tom delu grada se odvija normalno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dva muškarca preminula u Narodnoj biblioteci u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2018

BEOGRAD - Dva muškarca preminula su danas u Narodnoj biblioteci u Beogradu gdje su protivpožarni aparati ispustili ugljen-monoksid, javila je Radio-televizija Srbije (RTS)...Portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac rekao je da su preminuli muškarci stari oko 30 i oko 50 godina...Za sada se ne zna da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.