Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 23:06

Horgoš, u novčaniku putnika pronađeni antikvitetni novčići

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš u autobusu srpskih registarskih oznaka koji se iz Beograda kretao ka Budimpešti, kod 45-godišnjeg ruskog državljanina pronašli 23 antikvitetna novčića, prema prvoj proceni vrednih oko deset hiljada evra. Najviše ih je iz 19. veka, ali među njima i jedan "domino benedict" iz 1652. godine. Najvredniji je franak "belgique" iz perioda od 1830. do 1880. vredan 2.200 evra.
U saradnji sa policijom, carinici su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sprečili pokušaj da kolekcija neprijavljenih antikvitetnih novčića bude izneta iz zemlje, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Dodaje se da je slučaj otkriven 4. februara kada je među putnicima domaćeg autobusa koji se iz Beograda kretao ka Budimpešti, otkriven jedan numizmatičar.
Vršeći kontrolu putnika autobusa, za detaljan pregled je izdvojen 45-godišnji ruski državljanin u čijem su novčaniku pronađena 23 antikvitetna novčića srebrne boje i jedna stara novčanica od 500 rubalja.
Najveći broj otkrivenih antikvitetnih novčića datira iz 19. veka, ali je među njima bilo i starijih, pa je tako jedan "domino benedict" iz 1652. godine, dodaje se u saopštenju.
U kolekciji su se našli novčići raznih valuta među kojima su najbrojniji franci, ali je bilo i leva, dolara i pezosa.
Prema preliminarnim procenama vrednosti kolekcija je vredna oko 10.000 evra, a među najvrednijim novčićima je franak "belgique" iz perioda od 1830. do 1880. godine, čija je vrednost procenjena na 2.200 evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.