Gornji Milanovac: Štete od nevremena 300 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2017, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornji Milanovac: Štete od nevremena 300 miliona dinara

Na delu teritorije opštine Gornji Milanovac, danas je ukinuta vanredna situacija, proglašena posle jakog nevremena za vikend, a do sada je šteta evidentirana na 323 poljoprivredna gazdinstva i iznosi više od 300 miliona dinara.

Vanredna situacija je ukinuta u mestima Donji i Gornji Branetići, Gornji Banjani, Ozrem, Lozanj, Teočin, Polom, Brezna, Trudelj i Belo Polje.

Do sada je šteta evidentirana na 323 poljoprivredna gazdinstva i iznosi više od 300 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ovo je nezapamćen grad na ovim područjima od kada se evidentira ova nepogoda i izazvao je nesagledive posledice. Mi ćemo se sa ovim izveštajem obratiti za pomoć Vladi Srbije i ministarstvima za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za poljoprivredu. Zajednički ćemo pomoći u prevazilaženju štete, ne možemo otkloniti ili nadoknaditi svu štetu, jer su u pitanju ogromna sredstva koja nemamo u budžetu. Učinili smo maksimalne napore da umanjimo štetu", rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

On je naveo da se u subotu dejstvovalo iz 14 protivgradnih stanica i da su ispaljene 53 rakete.

"Grad je bio veličine graška, a da nisu delovale protivgradne stanice bio bi još veći. Mi smo na početku godine kupili 51 raketu sredstvima iz budžeta, renovirali protivgradne stanice i plaćamo deo naknada strelcima i moramo u saradnji sa drugim opštinama da pokrenemo ozbiljnu raspravu oko toga šta je potrebno da se ovakve nesreće ne događaju, kazao je Kovačević.

Verovatno je potrebno, ističe on, potpisati i međudržavni sporazum Srbije i Bosne i Hercegovine, jer nevreme na ove prostore uglavnom dolazi iz pravca Bosne i Hercegovine i reke Drine.

"Ni protivgradna zaštita nije 100 odsto efikasna. Ona je efikasna nekih 70 odsto, ali tu su i subvencije za protivgradne mreže za zasade voća i povrća i za osiguranje", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, opština će naredne godine opredeliti veći iznos sredstava za osiguranje.

"Iz budžeta opštine ćemo izdvojiti i solidarnu pomoć oštećenima u ovom nevremenu i predložićemo da se i u 2018. godini ne naplaćuje porez na poljoprivredno zemljište", zaključio je Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.