Egereši o Kepiru: Ratni zločini se ne smeju zaboraviti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši o Kepiru: Ratni zločini se ne smeju zaboraviti

NOVI SAD/BUDIMPEŠTA -

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je danas, povodom oslobađajuće presude izrečene Šandoru Kepiru u prvostepenom postupku od strane Budimpeštanskog suda, istakao da ratni zločini nikada ne zastarevaju, niti se smeju zaboraviti.

"Kepiro je dva puta bio osuđen krajem i nakon Drugog svetskog rata, što potvrđuje da svi počinioci zločina moraju da budu kažnjeni", dodao je Egereši, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvećenoj 5. kampu tolerancije mladih podunavskog regiona, koji će 24. jula biti otvoren u Bačkoj Topoli.

Prema njegovim rečima, svi smo dužni da odamo počast nevino stradalim žrtvama bilo koje nacionalnosti, kako se nešto slično više nikada ne bi ponovilo, kako bi se stavila tačka na ružnu prošlost i otvorio put ka svetlijoj budućnosti.

"Iz tog razloga ne smemo da zaboravimo ni holokaust, ni raciju, ni nevine žrtve svih ratnih godina. Ni jedan zločin protiv čovečnosti ne zastareva, a svi ratni zločinci, da ponovim, moraju da budu kažnjeni", zaključio je Egereši.

Najuticajniji mađarski politički dnevnik "Nepsabadšag", u današnjem komentaru je, povodom prevostepene oslobađajuće presude Šandoru Kepiru (97), ukazao da se istorijska istina ne može naći na sudu i optužio advokata osumnjičenog za ratne zločine Žolta Zetenjija da brani nacističke poglede.

"Kepirove pristalice su oduševljeno primile presudu, kao što su pozdravile i završnu reč advokata Zetenjija, kojeg je nedavno Jobik (krajnja desničarska i nacionalistička stranka) predložio za sudiju Ustavnog suda. Zetenji je bio i ostao zastavnik tumačenja istorije iz ultradesničarskog ugla, a svojevremeno je istinskim naučnikom nazvao poslanika Viktora Padanjija, koji je otvoreno negirao holokaust", navodi se u komentaru Šandora Revesa.

Prema njegovim rečima, to što sada slave Zetenji i istomišljenici, koji se odavno bore za rehabilitaciju nacističkih ideja, sud ne može da spreči.

"Odgovornost je onih koji na sudu traže istorijsku istinu i time uspavljuju one koji misle da se ona tu može i pronaći", dodaje autor.

Ugledni komentator smatra da se na sudu ne može pronaći istorijska istina, jer u diktaturi sud nije nezavisan, a u pravnoj državi uloga te instance vlasti je sasvim druga.

"Sud može da presuđuje samo na osnovu nepobitnih činjenica, a značajan deo ratnih zločina se ne može dokazati. Sa istorijom se moramo suočiti na drugom mestu i na drugi način", zaključuje se u tekstu pod naslovom "Proces Kepiro: Čemu pravo ne služi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.