Đorđević: Nisam kriv, u Crnoj Gori sam bio od januara 2003.

Izvor: Blic, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Nisam kriv, u Crnoj Gori sam bio od januara 2003.

Penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Đorđević izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da nije kriv za za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

"Nisam kriv, gospodine sudija", rekao je general Đorđević pošto mu je sudija Fred Harthof pročitao svaku od pet tačaka optužnice koja ga tereti za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvih šest meseci 1999.

Đorđević je tada bio pomoćnik ministra unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije.

Nakon što se izjasnio o krivici, general Đorđević je izjavio da je u Crnoj Gori, gde je uhapšen sredinom juna, boravio od 1. januara 2003. godine. Rekao je da je iz Srbije otišao u maju 2001. i da je do početka 2003. bio u "više zemalja u inostranstvu".

U poslednjih godinu dana, Đorđević je, kako je rekao, živeo u Budvi u naselju Velji vinogradi u kojem je i uhapšen.

"Želim da kažem i da za moj boravak u Crnoj Gori niko od vlasti i državnih organa nije znao", kazao je Đorđević.

General Đorđević je tako ispravio podatak o adresi na kojoj je boravio u trenutku hapšenja koji je dao tokom prvog pojavljivanja pred sudom, 19. juna.

"Tada sam rekao da sam boravio u Beogradu, na adresi Beogradski bataljon 39, a to je boravište moje bivše porodice. Ja sam moju porodicu napustio u maju 2001. i zatim boravio u više zemalja u inostranstvu. Prvog januara 2003. vratio sam se u Crnu Goru", precizirao je Đorđević.

Đorđević je 17. juna uhapšen u Crnoj Gori i izručen Tribunalu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, dva dana kasnije, odložio je izjašnjavanje o krivici zato što nije imao stalnog advokata.

Optuženi ni danas nije imao stalnog advokata, čije je imenovanje u toku, a sa njim je u sudnici kao branilac po službenoj dužnosti bila Jelena Nikolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.