Vlada Srbije postigla dogovor sa dva udruženja poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 10:01

Vlada Srbije postigla dogovor sa dva udruženja poljoprivrednika

Vlada Srbije postigla je danas dogovor sa udruženjem "Stig" iz Požarevca i grupom građana "Južni Banat", potvrđeno je Tanjugu u vladi i tim udruženjima.

Najavljeno je i da će članovi ovih udruženja prekinuti sa blokadama puteva.

Prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije za Tanjug je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario, s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Navode da im je drago da su udruženja "Stig" i "Južni Banat" pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom, i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Jedan od učesnika protesta, poljoprivrednik Ivan Adamov, rekao je za Tanjug da će zbog postignutog dogovora poljoprivrednici prekinuti sa blokadom puteva u Pančevu.

"Sada skroz povlačimo traktore iz Pančeva i idemo kućama. Došlo je vreme da se vratimo svojim domovima i poslovima", kazao je Adamov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.