Beleške radnika Centra za socijalni rad otkrile DVOGODIŠNJU TORTURU UBICE nad njima, ali su ipak ODLUČILI u njegovu KORIST

Izvor: Blic, 15.Jul.2017, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beleške radnika Centra za socijalni rad otkrile DVOGODIŠNJU TORTURU UBICE nad njima, ali su ipak ODLUČILI u njegovu KORIST

Službene beleške zaposlenih u Centru za socijalni rad u Rakovici pokazuju da je ubica Marko Nikolić (43) od 2013. do 2015. godine maltretirao zaposlene u Centru. Ipak, i pored opisane torture, odlučuju da se 2015. godine ukine kontrolisani oblik viđanja oca sa detetom.

„Marko mi se unosio u lice, kažiprstom upirući u mene. Neprekidno je vikao, ne ostavljajući prostora za razgovor. Izašao je iz kancelarije tek što sam ga nekoliko puta upozorila da ću pozvati obezbeđenje.”
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovo je samo deo neprijatnosti opisanih u službenim beleškama do kojih je „Blic” došao, a koje je Marko Nikolić godinama priređivao zaposlenima u Centru za socijalni rad Rakovica.

Vređanje i prisila

Njegova tortura, prema zapisima iz beležaka, sastojala se iz verbalnog nasilja, neumesnog dobacivanja zaposlenim radnicama, prisilnog zadržavanja u kancelarijama, čupanja kablova telefona, kao i nedozvoljenog fotografisanja zaposlenih.

Tokom 2014. godine Nikolić je došao sa svojim roditeljima u Centar i, prema rečima zaposlenih, sve vreme provocirao stručne radnike. Sa njima je razgovarao „provokativnim tonom“, smeškao im se, gladio obrve. Marko je, navode dalje u službenoj belešci, godinu dana ranije, 2013. godine, vođi celog slučaja poslao i poljubac, i to u prostorijama Centra.

Ubica je čak i fotografisao zaposlene uz rečenicu da „želi da pokaže kroz kakav špalir njegovo dete treba da prođe da bi se videlo sa njim”.

Nikolić je kontinuirano optuživao zaposlene da staju na stranu majke, pretio im da će „već neko odgovarati za sve”, a čak je i nakon razgovora sa pedagogom Centra rukama blokirao vrata, ne dozvoljavajući zaposlenoj da napusti kancelariju, opisuje se u službenoj belešci.

Nakon svih opisanih problema koje je Nikolić iz godine u godinu pravio, Centar za socijalni rad u Rakovici i pored konstatacije da je ubica „agresivan” te da je njegovo ponašanje „zabrinjavajuće”, ipak predlaže da se 2015. godine ukine kontrolisani oblik viđanja sa detetom.

Nejasnoće

Nameće se logično pitanje - zbog čega?

Pošto se Maja Đorđević 2016. požalila predsedniku Vlade, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražilo je izveštaj o radu Centra za socijalni rad u Rakovici i zaključilo da Centar „nije izvršio kritičku procenu istinitosti podataka koji su mu bili na raspolaganju”. Takođe navode da je Centar bio u obavezi da utvrdi postojanost porodičnog nasilja, kao i procenu aktuelnog rizika po bezbednost, sada već ubijene, Maje Đorđević.

I nalazi stručne komisije iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”, iako nejasni, pokazali su da kod Nikolića postoji impulsivno ponašanje i veoma slaba kontrola afekta.

Čak je i sam Centar, vodeći se tim nalazima, ali i ličnim kontaktom sa nasilnikom, izrazio zabrinutost zbog njegovog ponašanja.

Uprkos svemu tome, predlažu da otac dete viđa samostalno, te Drugi osnovni sud ipak poništava staru odluku i donosi novu - otac će dete viđati samostalno, sredom, kada će ga u 19 sati vraćati u Centar.

Sporni zaključak

Centar za socijalni rad je dinamiku odnosa Marka i Maje sveo na to da „postoji njihova podjednaka potreba da jedno drugo diskredituju”, te može se izvesti zaključak da je Centar njihov odnos procenio kao veoma konfliktan. Uprkos tome i znajući da je očevo ponašanje problematično, ipak je predložio slobodno viđanje deteta - te samim tim čini se da Centar ima podjednaku odgovornost za sadašnju situaciju.

„Blic” je pokušao da stupi u kontakt sa nadležnima u Centru za socijalni rad, ali nam je u toj ustanovi rečeno da „oni nemaju odobrenje za razgovor na tu temu”, kao i da se za sve obratimo Ministarstvu za rad, te smo ostali uskraćeni za njihovu verziju događaja.

Obdukcija: Dečak umro od davljenja

Institut za sudsku medicinu završio je obdukciju tela Maje Đorđević i njenog sina Mihaila. On je umro usled davljenja, a po Maju je bio koban ubod nožem u vrat.

Još se ne može reći da li je Marko Nikolić otrovao dete nečim, s obzirom na to da je mali Mihailo u Centar za socijalni rad u Rakovici donesen u polusvesnom stanju i sa penom koja mu je šikljala iz usta, a to će pokazati toksikološke analize koje se mogu čekati i do tri nedelje.

Dete je doneo sa Banjičkog groblja, a za Maju je bio koban ubod nožem u vrat. Obducenti kažu da nikad gadniju sliku tela nisu videli:

- Majka je imala više od deset uboda. Kobna je bila rana na vratu, a po telu je imala i dosta plićih uboda.

Izveštaj o ubistvu na Novom Beogradu

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu primilo je izveštaj o inspekcijskon nadzoru Ministarstva za rad u vezi sa tragedijom koja se dogodila ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu prošle sedmice, kada je muškarac ubio ženu pred troje maloletne dece, a potom izvršio samoubistvo.

- Izveštaj je stigao u tužilaštvo i veoma je obiman. Sada predstoji razmatranje i detaljna analiza izveštaja, nakon čega će tužilaštvo odlučiti koje će korake dalje preduzeti - rekla je Tanjugu Ivana Milekić iz tog tužilaštva.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je juče da je predao tužilaštvu izveštaj o inspekcijskom nadzoru u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu koji je naložen zbog prošlonedeljnog ubistva žene pred troje maloletne dece.

Nedugo zatim dogodilo se još jedno brutalno dvostruko ubistvo, opet ispred Centra za socijalni rad, u Rakovici, kada je muškarac ubio ženu i četvorogodišnje dete.

Nasilje izmaklo kontroli

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo narodni poslanik Muamer Zukorlić najoštrije je osudio svirepo ubistvo deteta i žene i rekao da je nasilje potpuno izmaklo kontroli.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.