Arkanovi sefovi nisu otvarani 14 godina

Izvor: Blic, 22.Jan.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arkanovi sefovi nisu otvarani 14 godina

Privatni trezori Željka Ražnatovića biće otvoreni i njihova sadržina proverena, odlučio je sud na osnovu zahteva Tužilaštva za ratne zločine.

Sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja za ratne zločine prihvatio je zahtev Tužilaštva i izdao naredbu da se utvrdi šta u je u banci pohranio pokojni komandant Srpske dobrovoljačke garde.

- Zatražili smo da se provere navodi da su u Komercijalnoj banci otkrivena dva sefa Željka Ražnatovića. Zainteresovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo za sadržaj Ražnatovićevih sefova kao komandanta Srpske dobrovoljačke garde radi prikupljanja dokaza o izvršenim ratnim zločinima. Podsećam da je protiv Željka Ražnatovića u Hagu vođen postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Tužilaštvo za ratne zločine je tokom rada na predmetima u okviru međunarodne saradnje od Tribunala dobilo dokaze koji su bili predmet optužnice protiv Ražnatovića. Pristigli materijal upravo proveravamo i za izvesno vreme će se znati da li ćemo pokrenuti neki krivični postupak vezan za događaje koji su bili predmet rada Haškog tužilaštva i suda - izjavio je juče za “Blic” tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Zahtevi

Pre Specijalnog suda banci je ispostavljen i zahtev Višeg suda da se otvore sefovi i utvrdi sadržina

U haškoj optužnici podignutoj 1997. Ražnatović se tereti isključivo za zločine koje je njegova paravojna formacija “Tigrovi” izvršila u Sanskom Mostu septembra 1995. godine, uključujući i dva masovna ubistva.

Pod Ražnatovićevom komandom i kontrolom Arkanovi “Tigrovi” su prvo masovno ubistvo izvršili 20. septembra 1995. Tog dana su 12 muslimanskih civila iz Savskog mosta odvezli na izolovanu lokaciju u selu Trnovo i pucali u njih. Streljanje je preživeo sam jedan čovek, koji je tom prilikom teško ranjen.

Dan kasnije Arkanovi “Tigrovi” su u selu Sasina izveli na streljanje 67 muškaraca i jednu ženu, starih između 18 i 75 godina. Svi takođe bili iz Sanskog Mosta, a masakr je preživelo dvoje.

Nisu otvarani 14 godina

O Arkanovim sefovima bilo je reči i na suđenju Svetlani Ražnatović, koju je Vojislav Đurković iz Bijeljine tužio zbog navodnog duga od 116.000 evra. Na predlog Đurkovićevog advokata Viši sud je decembra prošle godine naložio da se utvrdi šta je u sefovima. Komercijalna banka je potvrdila da su iza Ražnatovića ostala dva sefa i saopštila da nisu otvarani punih 14 godina. Sef se otvara sa dva ključa - bankin i korisnikov. Ne zna se gde su Arkanovi ključevi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Do utorka otvaranje Arkanovih sefova

Izvor: Blic, 22.Jan.2014

Sefovi Željka Ražnatovića u Komercijalnoj banci trebalo bi da, po nalogu suda, budu otključani do 28. januara...Naredbu za otvaranje dva sefa izdao je prekjuče sudija za prethodni postupak po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, koje je zainteresovano za sadržinu tajnih trezora nekadašnjeg...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.