Varga: Ohrabrenje i pozitivan pritisak od Klinton i Ešton

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varga: Ohrabrenje i pozitivan pritisak od Klinton i Ešton

NOVI SAD -

Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga izjavio je da se može očekivati ohrabrenje, ali i određeni pozitivan pritisak državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u nastavku puta naše zemlje ka EU.

"Želim da verujem da će, bez obzira na neke obeshrabrujuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruke koje su iz dela državnog vrha slate javnosti, ključni rezultat posete biti deblokada evropskih integracija", istakao je Varga u izjavi novosadskom Dnevniku, uoči posete Klinton i Ešton Beogradu 31. oktobra.

Varga, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, dodao je da to u prvom redu znači da će biti napravljen pomak u pravcu nastavka konkretnih razgovora sa Kosovom.

On je podsetio da predstojeća poseta američke državne sekretarke i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Srbiji dolazi dvadesetak dana posle objavljivanja dokumenata Evropske komisije, "koji za Srbiju uopšte nisu bili pohvalni".

Pomak u pravcu nastavka razgovora s Prištinom, primarni uslov je na kojem insistira Brisel, napominje Varga i dodaje da Srbija već u ovom trenutku ima uslovni datum za početak pregovora sa EU ukoliko ispuni zahteve koje je EK definisala u Izveštaju o napretku, ako se taj datum tumači na širi način.

S druge strane, ako ne ispunimo te uslove, datum svakako nećemo dobiti, kazao je on i napomenuo da ne veruje u to da će Evropski savet ići dalje i dublje od onoga dokle je u tom pogledu stigla EK.

To znači da će se ostati pri zahtevu za vidljivim i održivim poboljšanjem odnosa s Kosovom, istakao je Varga i zaključio da su šanse Srbije najveće ako se ispoštuje ono što je detaljno napisano u zaključcima EK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ohrabrenje i pozitivan pritisak od Klinton i Ešton

Izvor: Akter, 28.Okt.2012

Laslo Varga izjavio je da se može očekivati ohrabrenje, ali i određeni pozitivan pritisak Hilari Klinton i Ketrin Ešton u nastavku puta naše zemlje ka EU

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.