Tramp i Hilari Klinton ubedljivi u Super utorku

Izvor: Press, 02.Mar.2016, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Hilari Klinton ubedljivi u "Super utorku"

Republikanski pretendent za predsedničku nominaciju u SAD Donald Tramp i njegova demokratska rivalka Hilari Klinton izbili su, svako u svom taboru, kao ubedljivi favoriti tokom "Super utorka", najvažnijeg dana preliminarnih izbora, kada se istovremeno glasalo u 12 američkih država i jednoj teritoriji.
      Prema projekcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << medija, Tramp je na unutarstranačkim izborima pobedio svoje republikanske rivale u sedam država od onih duboko na jugu do Masačusetsa na severu, čime je dobio dodatan zamah posle prošlomesečnog glasanja, kada je pobedio u tri od četiri države u kojima se održavaju prvi preliminarni izbori, prenosi Rojters. 
I pobeda Klintonove koja je juče iza sebe ostavila svog glavnog takmaca Bernija Sandersa u sedam od 11 država na unutarstraničkim izborima, bila je ubedljiva, mada i predvidljiva u državama poput Arkanzasa, gde su ona i njen suprug Bil Klinton počeli političku karijeru. 
Njihovi rivali zasada najavljuju istrajnu borbu.
Trampov republikanski rivali Ted Kruz, senator iz Teksasa, koji je pobedio u Teksasu i susednoj Oklahomi i Marko Rubio, senator sa Floride, koji je prema predviđanjima pobedio u Minesoti, izrazili su odlučnost da ostanu u trci.
Glavni takmac Klintonove, Berni Sanders, demokratski socijalista iz Vermonta, koji je pobedio u Vermontu, Koloradu, Minesoti i Oklahomi takođe je obećao da će nastaviti da se bori za nominaciju u preostalih 35 država,  u kojima tek treba da se održi glasanje. 
Rojters ocenjuje da su Tramp i Hilari Klinton sada pod pritiskom da pokažu da mogu da ujedine birače, svako u svojoj stranci, i izbegnu podele koje bi im mogle naneti štetu na izborima za predsednika SAD 8. novembra. 
Do sada se verovalo da bi nominacija Trampa za republikanskog kandidata bila pravi dobitak za Hilari Klinton i donela joj sigurnu pobedu na predsedničkim izborima, ali samouvereni, bučni i često nevaspitani milijarder je konstanto prevazilazio očekivanja, tako da ništa nije izvesno.
Na prvi pogled, iskustvo i temperament bivše državne sekretarke, sentaroke i prve dame su dovoljni da nađača politički neoprobanog i kontroverznog miljardera koji tek treba da osmisli i predstavi politiku po mnogim pitanjima. 
Prema nedavnoj anketi CNN, Klintonova vodi u odnosu na Trampa sa 54 naspram 44 procenata među registrovanim biračima, a sličan rezultat su davale i druge ankete. 
Međutim, pobeda Klintonove "nije sigurna stvar," ocenio je Norman Ornstajn iz konzervativnog Američkog enterprajz instituta. 
"Podele u Republikanskoj stranici idu na ruku demokratama, ali to ne znači da će Tramp, ako bude nominovan, sigurno izgubiti", ocenio je on.
Tramp je privukao pristalice "politički nekorektnim" izjavama o imigrantima i trgovini, ali je podelio stranku svojim neprijateljskim stavovima - nazvao je neke Meksikance silovateljima, tražio je zabranu ulaska muslimana u SAD, ismeveo žene i invalide, što se sve nije dopalo republikanskom establišmentu. 
Mnogi eksperti su verovali da će mu te uvrede, preterivanja i provokacije naškoditi u novembru, ali 69.devetogodišnji tajkun izgleda deluje u nekoj paralelnoj stavrnosti koja nije ograničena tradicionalnim političkim pravilima, ocenjuje AFP, navodeći da ovim izborima dominira polemika za i protiv establišmenta.
Bes i zamor velikog broja birača prema establišmentu u prestonici idu na ruku Trampu kao austajderu, koji već mesecima "gura prst u oko"  Vašingtona. 
Za razliku od njega, Klintonova je oličenje  estabilšmenta, i kao kandidat dobija loše ocene kada je reč o poštenju i poverenju koje u nju imaju birači.
Ipak, demokratski stratezi se nadaju da će "katastrofa" koju predstavlja Tramp dati energiju demokratskim i neopredeljenim biračima da izađu i glasaju kako on ne bi došao na vlast. 
Donald Tramp će biti najveća motivacija za biračku bazu, ocenio je za CNN Bakari Selers, bivši poslanik iz Demokratske stranke u Južnoj Karolini.
"Dugo nismo imali tako dobar podsticaj za Afro-američke i Hispano birače da izađu i glasaju za demokratskog kandidata", smatra on.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ben Karson odustao od trke za nominaciju Republikanaca

Izvor: Blic, 02.Mar.2016

Pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Ben Karson izašao je iz trke za nominaciju, nakon loših rezultata koje je ostvario tokom "Super utorka", najvažnijeg dana preliminarnih izbora, kada se istovremeno glasalo u 12 američkih država i jednoj teritoriji...Karson...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.