Konvencija demokrata u senci skandala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvencija demokrata u senci skandala

U Filadelfiji se danas, u senci skandala, održava Nacionalna konvencija Demokratske stranke na kojoj bi Hilari Klinton trebalo i zvanično da prihvati predsedničku nominaciju svoje stranke. 

Konvencija u Pensivlaniji, jednoj od država koje će biti od presudnog značaja na izborima u novembru, okupiće više od 5.000 delegata i oko 50.000 gostiju.

Skup, međutim, ne počinje onako kako su se organizatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadali. Naime, u petak je Vikiliks objavio oko 30.000 imejl poruka koje su navodno ruski hakeri ukrali sa servera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke.

Te poruke svedoče o prilično pristrasnosti stranačkog rukovodstva na štetu senatora Bernija Sandersa, a u korist Hilari Klinton.  Epilog skandala ili početak epiloga je ostavka predsednice Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) Debi Vaserman Šulc koja će, kako je i sama najavila, funkciju napustiti odmah posle konvencije, preneo je Glas Amerike.

Menadžer kampanje Hilari Klinton Robi Muk zapitao je kako je moguće da su u skandal sa mejlovima umešani "ruski državni akteri" koji su ih objavili dan uoči skupa Demokratske stranke da bi pomogli predsedničkom kandidatu republikanaca, Donaldu Trampu.  Dokaza za to nema, mada mediji spekulišu o tome. Kampanja Donalda Trampa okarakterisala je Mukove primedbe kao "šalu".

U senci skandala ostala je objava imena kandidata za potpredsednika, senatora iz Virdžinije Tima Kejna.

"Tim Kejn je sve ono što Donald Tramp i Majk Pens nisu", kazala je Hilari Klinton, upoređujući dva glasačka listića koji će biti pred biračima za manje od tri meseca. "Hilari Klinton ne vređa ljude, sluša ih.

Ne napada saveznike, njih poštuje", rekao je Kejn.

Tokom prvog zajedničkog intervjua na nacionalnoj televiziji, Hilari Klinton je upitana da prokomentariše to što je Tramp optužuju da je korumpirana i nepoštena, odgovorila:"Ne zovem ga nikakvim imenima. Neću biti deo tog festivala uvreda u kome Tramp uživa. On slobodno može da priča šta hoće, i koristi sve svoje vreme na televiziji da to radi".

Klinton e oštro kritikovala spoljnu politiku protivkandidata Donalda Trampa, navodeći da "ne razume ljude koji loše govore o Americi".

Klintonova je u svom obraćanju na godišnjoj konferenciji ratnih veterana, bez imenovanja, kritikovala mnoge komentare predsedničkog kandidata republikanaca.

Ona je obećala da će ostati uz saveznike SAD, nastaviti borbu protiv diktatora, kao i da će slušati savete vojnih zvaničnika.

Predsednička kandidatkinja Demokratske stranke rekla da će, ukoliko bude izabrana za prvu ženu predsednicu SAD, biti potrebno malo vremena da se neki ljudi naviknu na tu činjenicu.

Njena izjava je neočekivano priznanje da pojedni glasači u Americi, posebno oni u vojsci, ne gledaju blagonaklono na mogućnost da žena postane glavnokomandujuća vojske SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hilarin portparol: Demokratska predsednička nominacija nije nameštena!

Izvor: Blic, 25.Jul.2016

Portparol Hilari Klinton rekao je danas da hakovani imejlovi u kojima zvaničnici američke Demokratske partije razmatraju kako da podriju kampanju njenog demokratskog protivnika Bernija Sandersa ne znači da je proces za predsedničku nominaciju bio namešten...Portparol Klintonkine kampanje Brajan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.