Klintonova o spoljnoj politici SAD

Izvor: B92, 14.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova o spoljnoj politici SAD

Hilari Klinton (FoNet, arhiv)

Beograd -- Hilari Klinton je u Senatu istakla da će u spoljnoj politici SAD dominirati pitanja u vezi sa Kinom, Rusijom, Iranom, Irakom i izraelsko-palestinskim sukobom.

Američka senatorka i kandidatkinja za šeficu Stejt departmenta je rekla da planira da tesno sarađuje sa Rusijom i Kinom oko ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskih bezbednosnih pitanja, kao i po pitanju neširenja nuklearnog oružja. Klintonova se založila za diplomatiju "pametne snage" koja koristi sva sredstva spoljne politike.

Prema njenim rečima, spoljna politika mora da počiva na činjenicama i dokazima, a ne na emocijama i predrasudama.

Povodom sukoba u Gazi, Klintonova je rekla da će administracija novog predsednika Baraka Obame uložiti sve moguće napore za mirovni sporazum između Palestinaca i Izraela.

"Zbog teških problema na Bliskom istoku, zbog kojih su mnogi predsednici, uključujući i mog supruga, proveli godine u njihovom rešavanju, mi ne smemo odustati od napora da se postigne mir", rekla je ona.

"Ja razumem i podržavam želju Izraela da se brani i da više ne trpi rakete Hamasa. Ali, takođe uviđam i humanitarnu cenu sukoba na Bliskom istoku i žao mi je zbog patnji palestinskih i izraelskih civila", kazala je Hilari Klinton.

Povodom situacije u Iranu, Klintonova je rekla da buduća administracija Baraka Obame ne isključuje nijednu opciju kada je u pitanju pristup nuklearnom programu Teherana.

Ona je navela da će SAD imati nov, drugačiji pristup "jer ono što je do sada pokušano, nije uspelo".

"Mi moramo da izazovemo Iran da okonča svoj program nuklearnog naoružanja i sponzorisanja terora, kao i da ubedimo i Iran i Siriju da odustanu od svog opasnog ponašanja i postanu konstruktivni regionalni akteri", rekla je Klintonova.

Poboljšanje odnosa sa Kinom, prema njenim rečima, ne treba da bude napor u jednom smeru, i zavisiće od stava Pekinga.

Ipak, Hilari Klinton je rekla da planira blisku saradnju sa Rusijom i Kinom u ključnim ekonomskim, bezbednosnim i pitanjima neširenja oružja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.