Klintonova na korak od nominacije, neizvesno kod republikanaca

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova na korak od nominacije, neizvesno kod republikanaca

U Sjedinjenim Američkim Državama održana je nova runda unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata. Hilari Klinton približila se na korak od nominacije demokrata, dok je kod republikanaca situacija i dalje neizvesna. Senator Rubio ispao je iz trke, nakon što je poražen u svojoj matičnoj državi.
Milijarder Donald Tramp >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobedio je u četiri države uključujući Floridu koja mu je donela 99 delegata, ali, kako ističu analitičari, još nije uspeo da otvori jasan put ka nominaciji Republikanske stranke.

Upravo u tom cilju Tramp je u svom pobedničkom govoru pozvao republikance da se ujedine oko njega.
"Moramo da ujedinimo stranku. Dešava nam se nešto što Republikansku stranku čini najvećom političkom pričom u svetu. Svi pišu o nama u celoj Evropi i svetu, a milioni naših građana izlaze na izbore", ističe Tramp.
Najveći gubitnik sinoćnih izbora svakako je senator Marko Rubio koji je ubedljivo poražen od Trampa u svojoj matičnoj državi Floridi, što ga je primoralo da izađe iz trke za predsednika.
Obraćajući se pristalicama, Rubio ih je, iako nije pomenuo njegovo ime, pozvao da se suprotstave Trampovoj nominaciji.
"Politika prezira prema drugim ljudima dovodi do toga da smo razbijena stranka. To će dovesti do toga da budemo razbijena nacija, dovešće do toga da ljudi bukvalno mrze jedni druge zato što imaju različite političke stavove", naglasio je Rubio.
Ako se može govoriti o pobedniku, to je svakako guverner Ohaja Džon Kesić koji je u svojoj državi ubedljivo pobedio Trampa, najavljujući ostanak u kampanji.
"Želim da vam kažem da se kampanja nastavlja, a takođe i da vam poručim da ćete biti ponosni na mene u budućnosti", naveo je Kesić.
Kod demokrata, Hilari Klinton pobedila je senatora Bernija Sandersa na svim sinoćnjim izborima, okrećući se polako prema svom potencijalnom protivkandidatu Donaldu Trampu.
"Naš vrhovni komandant mora da bude u stanju da brani zemlju, a ne da je sramoti, treba da sarađuje sa našim saveznicima, a ne da se udalji od njih, da pobedi naše neprijatelje, a ne da ih ohrabruje. Kada čujete predsedničkog kandidata koji poziva na proterivanje 12 miliona migranata, zabranu ulaska svim muslimanima u Ameriku, kandidata koji podstiče torturu, to ga ne čini snažnim nego upravo pogrešnim kandidatom", smatra Klintonova.
Analitičari ocenjuju da je gotovo izvesno da će Klintonova biti kandidat demokrata, dok bi kandidat republikanaca možda mogao da bude poznat tek na stranačkoj konvenciji u julu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.