Hilari iza dogovora o milion dolara odštete

Izvor: Blic, 22.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari iza dogovora o milion dolara odštete

Hilari Klinton, državni sekretar u administraciji Baraka Obame, inicirala je pregovore ambasadora SAD u Beogradu Kamerona Mantera sa predstavnicima Vlade Srbije o slučaju Miladina Kovačevića, koji je brutalno prebio svog kolegu, studenta Brajana Štajnhauera.



Iako su i dalje zvanične poruke iz SAD da neće odustati od suđenja Kovačeviću, Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde najavljuje za „Blic" da će „u narednih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meseci otpočeti suđenje Kovačeviću u Srbiji".

- Siguran sam da će se Kovačeviću suditi u Srbiji. Suđenje bi trebalo da počne u narednih nekoliko meseci - tvrdi za „Blic" Slobodan Homen. On dodaje da „svako mora da odgovara za ono što je učinio".

- Srbija je sposobna da sudi u svim postupcima, a naročito u slučaju Kovačevića. Srbija i SAD moraju da poprave odnose i to je jedini način. Američke vlasti su već ustupile deo predmeta Kovačević koji se odnosi na falsifikovanje isprava i vrlo brzo dobićemo i ostatak predmeta – ističe Homen.

Državni sekretar konstatuje da se retko dešava da jedna barska tuča optereti odnose dve zemlje. „Ovde nije problem u toj tuči, već u činjenici da je naš konzul prekršio odredbe Bečke konvencije", pojašnjava Homen. Na pitanje za šta je tačno Vlada izdvojila milion dolara, on kaže da o tome ne može da govori.

Prema saznanjima „Blica" upravo je Slobodan Homen bio pregovarač ispred Vlade Srbije sa američkim ambasadorom Manterom, ali on to nije želeo da komentariše. Kako dodaje naš izvor iz Vlade Srbije, SAD i Srbija bi uskoro trebalo da postignu konačni sporazum u slučaju Kovačevića, posle kojeg bi sa sporne odluke Vlade o milion dolara bila skinuta oznaka državne tajne.

Predstavnici američke administracije i pravosuđa i dalje izričito navode da ne odustaju od gonjenja Miladina Kovačevića, cela stvar je ipak pomalo legla. Tome je doprinela prošlonedeljna odluke Vlade o isplati milion dolara odštete za lečenje Brajanu Štajnhaueru. Pri tom i akterima spora u SAD je sve očiglednije da će biti teško, gotovo nemoguće, Kovačevića dovesti u Ameriku. Otuda se i porodica Štajnhauer odlučila za finansijsko poravnanje kako bi pokrila lečenje sina Brajana.

„Njujork post" citira jednog visokopozicioniranog činovnika u državnoj administraciji SAD koji kaže da je jedan od prvih poteza Hilari Klinton u ulozi državnog sekretara za spoljne poslove bio da „obezbedi milion dolara isplate od srpskih vlasti za žrtvu iz Njujorka". Klintonovoj se pripisuje i održavanje pritiska na Srbiju oko slučaja Kovačević, a koji je ostvaren preko instrukcija koje je upućivala američkom ambasadoru.

Dogovor o isplati novca, i to 900.000 dolara, u SAD tumače kao privatnu stvar između srpske vlade i porodice Štajnhauer. Prema oceni iz Stejt departmenta, srpska vlada pristala je da izađe u susret Štajnhaueru kako bi zadržala dobre odnose sa SAD koja odobrava svake godine 50 miliona dolara pomoći.

- Ono što mogu da kažem je da je ambasador u Beogradu bio uključen u celu stvar, kao i visoki zvaničnici iz Vašingtona - rekao je za „Post" portparol Stejt departmenta Karl Darkvort.

Slučaj Kovačević na domaćem terenu se, međutim, ne smiruje. Tužilaštvo je pokrenulo istragu, a jureći N. N. lice koje je, kako to tumače u Vladi Srbije, odalo državnu tajnu, policija je pozvala na informativni razgovor urednika lista „Borba". Novinarska udruženja osudila su pritisak i zastrašivanje medija. Nevladina organizacija Fond za bezbednost i demokratiju pozvala je juče na hitnu izradu zakona kojim će biti regulisano šta se proglašava državnom tajnom. Predsednik političkog saveta LDP Vesna Pešić komentarišući milion dolara za Kovačevića rekla je da ima informacije da je vlast iznajmila jednu lobističku grupu u SAD koja će otići da s porodicom Štajnhajmer pregovara o odšteti, a da zarada te lobi grupe iznosi milion dolara.

Jeremić izbegavao ombudsmana

Zaštitnik građana Saša Janković poručio je juče vlastima da bi država morala da prestane da iza oznake tajnosti krije ono za šta smatra da se neće svideti građanima.

On je dodao da je „veliko pitanje da li informacija o tome da će milionom dolara biti plaćen propust službenika ministarstva spoljnih poslova uopšte sme biti tajna, pogotovo ako je to novac poreskih obveznika".

- Umesto što ispituje novinare o svojim tajnama, država bi morala promeniti način na koji se odnosi prema osetljivim informacijama - saopštio je Janković.

On je dodao da je „još jedan razlog za zabrinutost činjenica da je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić proteklih meseci, uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, odbijao da se susretne sa zaštitnikom građana i razgovara o propustima Ministarstva u slučaju Kovačevića".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hilari Klinton inicirala dogovor?

Izvor: B92, 23.Feb.2009, 02:37

Hilari Klinton (FoNet, arhiv)..Beograd -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton inicirala je pregovore ambasadora Kamerona Mantera s predstavnicima Vlade Srbije o slučaju Miladina Kovačevića, piše Blic... List prenosi pisanje Njujork posta koji citira jednog visokog činovnika u državnoj administraciji...

Nastavak na B92...

Zekićeva na razgovoru u policiji nije odala svoj izvor

Izvor: EMportal, 23.Feb.2009

Glavna i odgovorna urednica Borbe Olivera Zekić izjavila je da na današnjem razgovoru u policiji nije otkrila od koga je dobila poverljivu informaciju u slučaju Miladina Kovačevića.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.