Hilari Klinton - prva kandidatkinja za predsednicu SAD

Izvor: VOA, 27.Jul.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton - prva kandidatkinja za predsednicu SAD

Hilari Klinton je i formalno predsjednički kandidat Demokratske stranke. Stranačka konvencija u FIladelfiji ispisala je važnu stranicu američke istorije nominujući prvi put ženu za šefa države. Kampanja Hilari Klinton istovremeno nastoji da ubijedi skeptične Demokrate i pristalice njenog rivala sa primarnih izbora da je podrže u novembru, a taj – nimalo lak zadatak - povjeren je bivšem predsjedniku Bilu Klintonu. On je utorak uveče bio glavni govornik na Konvenciji. Rijetko ko kao Bil Klinton motiviše pristalice Demokratske stranke. U govoru, tokom koga je zvučao manje kao bivši šef države, a više kao entuzijastičan suprug, bil Klinton je govorio lično i detaljno o životu koji decenijama dijeli sa Hilari, njenoj karijeri i tome šta je sve uradila za dobrobit Amerikanaca kojima je poručio da je ogromna razlika između Hilari koju on poznaje i Hilari koju predstavljaju rivali iz republikanske stranke: "Jedna je stvarna, druga izmišljena,… Ona prava, koju poznajem, doprinijela je više pozitivnim promjenama kada je imala 30 godina, nego mnogi zvaničnici za čitav život. Onu pravu respektuju i vole svi koji su radili s njom. Onu pravu poštuju i uvažavaju i republikaci sa kojima je radila. Vi ste srećni jer ste nominovali za predsjednika onu pravu Hilari”, rekao je Bil Klinton. Nenajavljeno, drugu noć konvencije zatvorila je – u obraćanju putem video linka iz Njujorka – sama Hilari Klinton: “Ne mogu da vjerujem da smo uklonili još jednu barijeru. Ako ima djevojčica koje su još budne i gledaju nas – želim da im poručim ovo: ja možda budem prva žena predsjednik, ali jedna od vas je naredna" Prethodno je tačku na prebrojavanje glasova, simbolično i u interesu stranačkog jedinstva, stavio rival bivše državne sekretarke – senator iz Vermonta, Berni Sanders. On je lično predložio da se Hilari Klinton aklamacijom nominuje za predsjednicu Sjedinjenih Džrava. Ipak, teško je očekivati da će sve Sandersove pristalice i delegati koji su došli u Filadelfiju da ga pozdrave odmah stati uz Hilari Klinton. Jedan broj njih je, u znak protesta, nakon što je Hilari Klinton nominovana, odmah napustio Vels Fargo arenu u kojoj se stranački skup održava.  Oni koji su ostali čuli su iz prve ruke o tome šta je Klintonova uradila za prava obespravljenih, posebno djece, imigranata, ljudi sa invaliditetom i žena, Posebne ovacije dobile su žene iz organizacije koja okuplja majke čija su djeca ubijena u nasilju, a koje vjeruju da će im upravo Hilari Klinton pomoći da izdejstvuju reforme zakona o policiji i naoružanju. Za srijedu su najavljena obraćanja predsjednika Baraka Obame, potpredsjednika Džozefa Bajdena i senatora Tima Kejna, koji će u tandemu sa Hilari Klinton 8. Novembra ove godine izaći na megdan republikanskom duetu kojk predvodi Donald Tramp.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Hilari Klinton - prva kandidatkinja za predsednicu SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jul.2016

Hilari Klinton je i formalno predsjednički kandidat Demokratske stranke. Bivši predsednik SAD, Bil Klinton, poručio je delegatima Nacionalne konvencije Demokratske stranke da je njegova supruga, najkvalifikovanija da stanje u zemlji promeni na bolje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.