Hilari Klinton prihvatila poziv da poseti Prištinu

Izvor: Blic, 04.Feb.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton prihvatila poziv da poseti Prištinu

Privremene institucije samouprave u Prištini su večeras saopštile da je američka državna sekretarka Hilari Klinton prihvatila poziv da poseti Kosovo. Klintonova se u Vašingtonu sastala sa ministrom inostranih poslova u privremenoj vladi Kosova Skenderom Hisenijem, saopšteno je u Prištini.

Hilari Klinton

Prema saopštenju, šefica američke diplomatije je na marginama skupa povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Molitvenog doručka u četiri oka razgovarala sa Hisenijem, "pohvalivši dostignuća Kosova nakon nezavisnosti”.

Prema saopštenju u Prištini, Hiseni i Klintonova su opširno razgovarali o procesima na Kosmetu i oko pokrajine, procesu pred MSP, kao i koracima koje treba preduzeti da bi bili ubrzani procesi na Kosovu. Hiseni se, prema saopštenju, danas sreo i sa ambasadorima zemalja karibskog područja akreditovanim u Vašingtonu i ponovio im poziv za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu, na kome su govorili predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, Hilari Klinton i specijalni gost, premijer Španije Hose Luis Rodriges, prisustvovao je zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Za njegovim stolom u vašingtonskom hotelu "Hilton" na Molitvenom doručku bili su predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Srpski ministar je pre početka svečanog dela Molitvenog doručka izjavio da je razgovarao sa španskim premijerom Sapaterom, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji.

Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama istakao je u svom govoru na tradicionalnom skupu da se moli da političari vrate "duh učtivosti" u američku prestonicu i prevaziđu međusobne podele. Obama je rekao da podele u Vašingtonu nisu

ništa novo, ali da "postoji osećaj da ima nečeg različitog sada, da je nešto pokvareno", da političari u Vašingtonu ne služe ljudima kao što bi trebalo.

Obama je od njih zatražio da uz pomoć vere prevaziđu podele i da se ujedine oko zajedničkih ciljeva.

"Možete osporavati moju politiku a da ne osporavate moju veru. Ili, isto tako, moje poreklo", rekao je Obama posredno odgovarajući na primedbe da nije rođen u SAD, što je uslov da neko dođe u Belu kuću.

Na Molitvenom doručku, 58. po redu, među oko 3.000 političara i biznismena iz SAD i sveta, bili su i potpredsednik Džozef Bajden, državna sekretarka Hilari Kliton i Hose Luis Sapatero, premijer Španije koja predsedava Evropskoj uniji.

Najavljeno je da će iz Srbije doručku prisustvovati potpredsednik vlade Ivica Dačić, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, poslanik G17 plus Vlajko Senić i princ Aleksandar Karađorđević.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klintonova dolazi u posetu Prištini

Izvor: B92, 04.Feb.2010

Vašington, Priština -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton prihvatila je poziv da poseti Kosovo, saopšteno je u Prištini...Državna sekretarka Klinton se u Vašingtonu sastala sa ministarom inostranih poslova u privremenoj vladi Kosova Skenderom Hisenijem. Prema saopštenju, šefica američke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.