VELIKI PODUHVAT: Hoće da šalju humanoidnog robota u kosmos, uoči svoje prve svemirske misije

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2020, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI PODUHVAT: Hoće da šalju humanoidnog robota u kosmos, uoči svoje prve svemirske misije

Let je zakazan za 2021. godinu...

Pre nego što krajem 2021. godine bude poslala svoju prvu posadu u misiju, Indija će u svemir poslati humanoidnog robota zvanog Vyommitra, izveštava The Tribune. Let je zakazan za kraj ove godine i početak 2021. Prema objavi, ime robota je kombinacija reči koje na sanskritu znače „svemir“ i „prijatelj“, a kao što možete videti iz videa ispod, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) je kreirala po ugledu na ženu – >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mada robotu nedostaju noge.

In the run up to the first Human Space Mission by India at @isro ... 'Vyommitra', the humanoid for #Gaganyaan unveiled. This prototype of humanoid will go as trial before Gaganyaan goes with Astronauts. #ISRO pic.twitter.com/pnzklgSfqu

— Dr Jitendra Singh (@DrJitendraSingh) January 22, 2020

Robot je rekao novinarima da može da upravlja kontrolnim prekidačima, razgovara s astronautima i nadgleda sistem svemirske letelice. Njegova osnovna svrha je, međutim, da omogući ISRO-u da testira kako svemirski let utiče na ljudsko telo pre nego što agencija pošalje astronaute u svemir jednim od svojih brodova Gaganyaan.

-Robot će simulirati baš ljudske funkcije u svemiru. Proveriće da li je sistem u redu. Ovo će biti veoma korisno simulirati, kao da je čovek u svemiru-, rekao je predsedavajući ISRO-a K Sivan novinarima na medijskom događaju gde je agencija pokazala robota.

Slanje robota u svemir nije ništa novo. Da podsetimo da je prošle godine, jedan od NASA-ih robota Astrobee leteo je na brodu Međunarodne svemirske stanice. Kada su u pitanju izazovi svemirskog leta, roboti, bez obzira na oblik, bolje su opremljeni da bi se nosili sa stresom koji se vezuje za napuštanje zemljine atmosfere za razliku od ljudskih tela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.