VAŽNA VEST ZA KORISNIKE Huavej mobilnih! Evo šta se MENJA posle PRESTANKA SARADNJE sa GUGLOM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNA VEST ZA KORISNIKE ''Huavej'' mobilnih! Evo šta se MENJA posle PRESTANKA SARADNJE sa GUGLOM!

Desiće se niz promena!

Odluka Gugla da uskrati Huaveju licencu za korišćenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača, a iz obe kompanije poručuju da nema mesta panici.

Iz Huaveja su potvrdili za TV mrežu CNBC da su razvili sopstveni operativni sistem za smartfone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi, a iz Gugla tvrde da će sadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korisnici Huavejovih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Gugla.

Ričard Ju, glavni izvršni direktor Huawei sektora za korisnike, rekao je da kompanija ima bekap (back-up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD-a:

-Pripremili smo vlastiti operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Gugla ili Mikrosofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Gugla i Mikrosofta.

S druge strane, portparol Gugla je rekao da će za aktuelne korisnike njihove usluge Gugl Plej i zaštita iz Gugl Plej Protekta i dalje funkcionisati na Huavej uređajima.

Dodatne detalje nije otkrivao, ali je naveo da se razmatraju implikacije odluke koja je doneta, prenosi Rojters.

Iz Androida su na Twitter-u takođ potvrdili da će usluge Google Play i Google Play Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.

Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huavej pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Gugl plej, Dž - mejlu i Jutjubu, kao i internet pretraživaču Hrom.

Kako je potvrdio izvor u Guglu, Huavej korisnici neće imati prava kao vlasnici drugih brendova mobilnih telefona:

- Huavej će ubuduće moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Gugl servisima i aplikacijama!

Dakle - odluka Gugla odnosi se na smartfone koji će se tek proizvesti od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huavej obavestiti kupce.

Jutarnji list piše da bi, tehnički gledano, budući korisnici telefona Huavej mogli ovaj problem da reše tako da sami naknadno nadograde sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gaps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.