Treća ruka - hidraulična: Naučnici napravili robotsku ruku sa tri prsta VIDEO

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 15:40

Treća ruka - hidraulična: Naučnici napravili robotsku ruku sa tri prsta VIDEO

Istraživači sa Šerbruk univerziteta u Kanadi su još jednom pokazali šta je moguće uz kreativnost i znanje.

Oni su napravili hidrauličnu robotsku ruku, koja koristi tri prsta za izvršavanje raznih zadataka.

Ova robotska ruka ima tri "brzine", odnosno tri stepena pokretljivosti, a može da se kreće do 3,4 metra u sekundi i da diže pet kilograma. Sama ruka je teška isto koliko i ljudska, ali to je prvenstveno zato što je povezana sa snažnim spoljnim izvodorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napajanja, koji joj može ograničiti pokretljivost.

Postoji ogroman niz stvari koje bi ovaj uređaj mogao da obavlja u budućnosti, a tu spadaju oponašanje ljudskih pokreta, brže obavljanje poslova poput branja voća ili slikanja, piše The Verge.

Možda bi mogla da se koristi i kao svojevrstan "asistent", pridržavajući predmete u radionici ili donoseći alate. Na kraju krajeva, jedna od upotreba bi mogla da bude i prosto probijanje zidova (ne preporučujemo).

Naravno, robo-ruka nije bez nedostataka. Trenutno je najveći problem veliki spoljni izvor napajanja sa kojim je stalno povezana. Međutim, ukoliko je koristitte dok radite samo u jednom mestu (na primer, u nekoj radionici), onda vam možda to i neće toliko smetati.

Važno je,ipak, da napomenemo kako su sve ovo samo hipotetički slučajevi upotrebe. Tehnologija još uvek nije spremna za korišćenje u fabrikama ili radionicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.