Šta to plovi kanalima Amsterdama?! Kreće se k’o vidra, a nema kapetana (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2020, 12:39

Šta to plovi kanalima Amsterdama?! Kreće se k’o vidra, a nema kapetana (VIDEO)

Naučnici posle vazduha i kopna, "osvajaju" vodene tokove

O autonomnim vozilima, poslednjih godina, stalno slušamo, a istraživači američkog MIT-a imaju zanimljiv projekat. Umesto vazduha i kopna, odlučili su da “osvoje” vodene tokove, tačnije čuvene amsterdamske kanale, prenosi Engadget.

Već pet godina, rade na projektu robotizovanih čamaca. Tokom 2019, imali smo priliku da u akciji vidimo modularne plovne strukture, koje se spajaju i rastavljaju po potrebi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a sada debituje Roboat II. Ono što ga izdvaja, jeste mogućnost prevoza putnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dugačak je dva metra i opremljen LiDAR i GPS navigacionim sistemima. Ima četiri propelera i može da se kreće u svim pravcima, što je važno zbog uskih kanala u Amsterdamu. Prototip se testira i svi dobijeni podaci poslužiće za proizvodnju finalne, i veće verzije. Doduše, nismo dobili informaciju kada će se to dogoditi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.