Špijuniranje preko kamere na notebook računaru – moguće ili ne? Kako se zaštiti?

Izvor: ItRešenja.com, 07.Nov.2019, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijuniranje preko kamere na notebook računaru – moguće ili ne? Kako se zaštiti?

Danas su svi, ili bar većina naših uređaja, povezani na Internet. Mnogi od tih uređaja imaju kamere, pa postoji bojazan da se oni mogu upotrebiti za špijuniranje korisnika. Da mnogi veruju u to govori i činjenica da se često viđaju laptop računari sa prelepljenim kamerama.

Uostalom, poznato je da čak i Mark Zakenberg, prvi čovek Facebook-a koristi ovu metodu zaštite. Neki proizvođači su to iskoristili kao prodajnu strategiju, pa su na pojedinim modelima fabrički inkorporirali >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << poklopce preko kamera.

Zato smo pitali stručnjake iz poznatog beogradskog servisa laptop računara „Profi Computers“ koliko je ova bojazan opravdana i ako jeste kako se zaštititi. Oni su nam rekli da hakeri zaista mogu da preuzmu kontrolu nad ugrađenim i eksternim web kamerama. To najčešće rade preko trojanaca kojim su prethodno zarazili žrtvine računare. Ovi maliciozni programi se kriju unutar nekih na izgled „bezazlenih“ fajlova i instaliraju se bez znanja korisnika. Kada se nađu na računaru, omogućavaju hakerima da iskoriste kameru za sopstvene namere, koje mogu da budu recimo ucenjivanje korisnika putem snimaka koji su snimili.

Verovatno se pitate kako takvi korisnici ne primete da ih neko snima? A razlog je jednostavan – Trojanac je isprogramiran tako da se prilikom upotrebe kamere ne pali LED svetlosna signalizacija koja pokazije da je kamera aktivna, pa ne postoji mogućnost da primetite kada je kamera uključena, a kada ne.

Kao prevenciju, serviseri iz Profi Computers-a preporučuju da se na računar instalira neki kvalitetan antivirusni softver, koji je sposoban da prepozna i blokira malware pre nego što on učini bilo kakvu štetu. Pri tome, od najveće važnosti je i da se taj softver redovno ažurira.

Ukoliko koristite eksternu web kameru, najsigurnije rešenje je da je isključite kada se ne koristi. A kod ugrađenih web kamera na laptop računarima ukoliko ste u strtahu da vas neko špijunira, ne morate baš da stavljate neprozirnu traku preko nje jer to ipak na neki način urušava celokupan izgled uređaja. Umesto toga postoji elegantnije rešenje – možete da za stotinak dinara dokupite specijalni plastični dodatak koji se lepi preko kamere, sa prozorčićem koji može da se otvara i zatvara po potrebi i stvar je rešena!

Izvor: Servis laptop računara – “Profi Computers”

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.